Tegnap hivatalossá vált, amit sejteni lehetett, Andros Townsend Newcastlebe szerződött öt és fél évre. A 25-ös mezt fogja viselni, és elvileg az Everton ellen bevethető lesz szűk egy hét múlva. A 24 éves szélső állítása szerint könnyen döntött. Amint meghallotta, hogy a Newcastle érdeklődik iránta, csak ez a klub érdekelte. Tottenham nevelésként fájó szívvel hagyta el a Spurst, de valljuk be, nem volt más választása. Pochettino nem találta a helyét, és így minimális játékidőt kapott. Elvileg mindenki így járt a legjobban.

Mark29 átigazolások Townsend

A Sky információi szerint az egész transzfer 21 millió fontba kerül a klubnak, amiből 12 milliót most fizettek ki, a maradék 9 millió pedig a játékos heti 55 ezer fontos fizetése a szerződése időtartamára. Megérte? A Tottenhamnak biztosan, hiszen a reálisnál nagyobb összeget kapott egy "perememberért". Androsnak pláne, mert több lesz a fizetése, és valószínűleg többet fog játszani.  A Newcastlenek? Pár hét alatt kiderül.

 
 

A fenti az összeg állítólag a háromszorosa annak, amit Townsend a Spursben kapott, ami első blikkre talán furán hangzik. Viszont nem szokatlan, ha azt vesszük, hogy 16 évet töltött a Sarkantyúsoknál, azaz a Spurs az első klubja. Kilenc évig az utánpótlásban játszott, majd 2009-ben kapta az első profi szerződését, valószínűleg pár ezer fontos heti fizetéssel. Végigfutva a pályafutását egy teljesen tudatos karrier építést látunk Spurs módra. Az első négy évben mindig két-két helyre adták kölcsön, egyre erősebb csapatokhoz. 2009: Yeovil Town, Leyton Orient. 2010: MK Dons, Ipswich. 2011: Watford, Millwall. 2012: Leeds United, Birmingham City.  Aztán 2013-ban QPR-be ment viszont tavasszal már az első kerettel edzett, sőt 10 meccsen pályára is lépett. Valószínűleg ekkor, többszörös korosztályos válogatott játékosként kaphatta azt a bizonyos szerződését, ami körülbelül a harmada a mostani összegnek. Szóval nincs ebben semmi különös, nem a Spurs fizette alul, inkább az az 55 ezer hetente egy kicsit sok.

Mark29 átigazolások Townsend
Elég volt az ücsörgésből...

Eddig idény az volt a hír a "reutersnél", ha Townsend pályán volt, viszont remélhetőleg most az lesz, a ritkaság, ha valamiért nem játszik. Steve McClaren szerint egy igazi, klasszikus szélsőt igazoltunk, aki mindkét oldalon bevethető, gyors, jól lő, és remek beadásai vannak. Townsend video.

Ügyes fiú, na. Ráadásul ő nem az Erediviseben, meg a Ligue 1-ben csinálta ezeket, hanem a Premier Leagueben meg az EL-ben. Mert nézhetünk olyan szép videókat a De Jong testvérekről, vagy Thauvin-ről is, hogy csuda, aztán Angliában meg mehetnek a levesbe.

Apropó Thauvin. A kis Florian (baszki, mintha az Heléné és a Fiúk egyik szereplője lenne) nagyon szeretne visszamenni Marseillebe, és talán nem is lenne rossz ötlet, mégis könnyen lehet, hogy marad. Állítólag a rutinosabb játékosok mindenképpen azt tanácsolták neki, hogy ne adja fel (könnyen lehet, hogy az egész angliai karrierjét) és küzdjön a csapatba kerülésért. Ez egyébként nem hülyeség. Az biztos, hogy ügyes gyerek, sokkal több fantázia van benne, mint mondjuk Gouffranban vagy Marveaux-ben. Ráadásul ezt a kettőt leszámítva továbbra sincs túl sok szélső. Townsend, Aarons, Obertan, Ayozé, Wijnaldum, Sissoko, Saivet akik közül az utolsó négy eredetileg nem szélső, Aarons és Obertan pedig sérülékeny. Ezek alapján, ekkora meccsterhelésnél, simán lenne esélye a csapatba kerülésre Thauvin-nek. Kérdés, hogy akarja-e?

Ami pedig még ennél is nagyobb kérdés, hogy a Newcastle vezetősége mit akar? Nyilván bennmaradni, na de hogyan. Elköltöttek eddig 29 millió fontot a téli átigazolási időszakban, ami több mint szokatlan, egyenesen dícséretes! Viszont védőt még mindig nem vettek, pedig a sérülések miatt (meg egyébként is a minőség miatt) nem ártana. Tegnap voltak már felröppenő nevek, de olyan szinten, hogy még kacsának sem lehet titulálni ezeket a híreket.

Mark29 átigazolások Townsend

Marad tehát az, hogy örülünk Townsendnek (fiatal, tehetséges, angol), és reméljük, hogy a legjobbat tudja kihozni magából. Illetve, hogy beesik még valami akciós védő, esetleg egy csatár. Nagyobb volumenű igazolásra én már nem számítok, sőt 4-5 millió font feletti összegen is meglepődnék. Egy Championship védő és/vagy egy kölcsöncsatár, amit még el tudnék képzelni. Saido Berahino úgy tűnik előbb megy a Spursbe 17 millió fontért, Loic Remy kapcsán pedig egy mai pletyka szerint az merült fel, hogy őt plusz pénzt (közel 30 millió fontot) adna a Chelsea a Leicester City-nek Jamie Vardy-ért. Érdekes, hogy ebben az esetben Remy-t 6-7 millió font között "számolnák be", nekünk pedig 12 millióért adták volna.

Egyelőre ennyi. A keretünk eddig sem arra volt hivatott, hogy a kiesés ellen küzdjön, de egy éhes szenegáli (Saivet) után két még éhesebb angol (Shelvey és Townsend) érkezett. Elvileg egy sokkal vidámabb tavasznak kell következnie.

Hajrá Newcastle!

Mark29