Mark29 Benitez Premier League Ashley JonasEz az a pillanat, ami leginkább megmarad ebből a nyomorúságos szezonból. Ahogy Aleksandar Mitrovic felugrik, és befejeli az egyenlítő gólt a Sunderland kapujába.

Az elmúlt napokban volt egy derbink, ahol végre nem kaptunk ki, egy Mike Ashley nyilatkozat, egy-két Rafa Benitez döntés és egy kellemetlen esemény is.  Hajtás után röviden átrágjuk ezeket az történéseket, és egy kicsit a jövővel is foglalkozunk.

 

 

1. Tyne-Wear: megtört az átok

Elsőként pár szót a vasárnapi derbiről. Az első félidő kimondottan gyenge játékot hozott, ráadásul a Sunderland volt a veszélyesebb. A 44. percben megint olyan gólt kaptunk, amit nem lehet megmagyarázni. Elliott védett egy rosszul helyezett, de erős lövést, és a lepattanóra, 6-7 méterre a kaputól, legalább 4 Sunderland játékos jutott, mert a Newcastle védelem az ötösön belül forgolódott. Jermain Defoe pedig nem gondolkodott. Egyből, jó gyengén belerúgott a labdába, az mégis becsorgott a védők lábai között.

Mark29 Benitez Premier League Ashley Jonas

A második félidőre aztán két dolog változott. Először is Rafa Benitez elkezdte átszervezni a csapatot. Előbb lekapta az idegesen és durván játszó (a 10. sárgalapját begyűjtő és így a következő két meccset kihagyó) Jack Colback-et, és átállt előbb 3-5-2-re, majd a hajrára 3-4-3-ra. Hiába voltak a befejezések erőtlenek, vagy haltak el a támadások az utolsó passz előtt, azért más volt a játék klépe, amikor De Jong, Perez, Mitrovic és Cissé is egyszerre a pályán voltak.

A másik jelentős változás pedig az volt, hogy a Sunderland a 65. perctől már csak ki akarta húzni a végéig, holott 5-6 perccel később lehetett érezni, hogy egyre nő a nyomás a Newcastle részéről. Tulajdonképpen egyetlen valamirevaló helyzetük volt, de Van Aanholt lövését védte Elliott.

Mitrovic pedig a 82. percben végül egyenlíteni tudott, amit szenvedélyes gólöröm követett.

2. A háttérben

Alig lett telt el egy nap a derbi után, Mike Ashley egy éven belül másodszorra is interjút adott, ezzel megduplázta a 2007-es szerepvállalása óta tett tv-s nyilatkozatainak számát. Az alábbiakat tudhattuk meg:

  • Megbánta-e, hogy a beszállt a foci bizniszbe? Igen. Sok öröme is volt eddig benne, de azt nem mérte fel, hogy mit jelent egy ilyen szerepvállalás. Segíteni akart a Newcastlenek, jobbá tenni a dolgokat. Nem gondolta, hogy ilyen (negatív) tényezőkkel kell majd szembenéznie.
  • Pont a negatív hangok miatt vonult a háttérbe, és alakult az igazgatótanács, akik napi szinten intézték az ügyeket. (Charnley, Carr, Moncour, McClaren)
  • Nem szól bele, hogy kiket igazolnak, és hogy áll fel a csapat hétvégenként. Nem is akar nagyobb befolyást, mert a SportsDirect ad neki elég elfoglaltságot.
  • Annyit mondott csak nekik, hogy ott a bankszámla. Ha kiürítettétek, akkor üres. Ne gyertek sírni hozzám több pénzért.
  • Arra a kérdésre, hogy most mennyi van ezen a számlán azt mondta, hogy "virtuálisan" semmi, kiürítették.
  • Elmondta továbbá, hogy hisz abban, hogy Benitezzel bent marad a csapat, viszont kiesés esetén sem adja el a Newcastle-t. Ahogy mondta, a Newcaste és a SportsDirect kapcsán: "Itt vannak nekem, és én itt vagyok nekik. Ez a helyzet."

Mark29 Benitez Premier League Ashley Jonas

Mindeközben a bentoni edzőközpontban... Rafa Benitez nem tököl, már most bevezetett pár változtatást. Elsőként elpaterolta a nagycsapat közeléből az U21-es (régebben reserve névre hallgató) keretet. Nyilván nem Peter Beardsley-vel és az akadémistákkal volt a baja. Elvileg azért volt erre szükség, mert a felnőtt keret megismerése után körülbelül 20 játékossal szeretné elérni a kitűzött célt. Aki pedig elvileg fizikálisan, vagy mentálisan nem üti meg a mércét, az mehet az U21-ben. Arra pedig semmi szükség, hogy ezek a játékosok ott lepzseljenek az első csapat környékén. A pletykák szerint Cheik Tioté az egyik, aki kegyvesztett lett. Az elefántcsontparti évek óta menni akar Newcastle-ből, és januárban a kínaiak tárt karokkal várták volna. Viszont a vezetőség (valószínűleg McClaren) megvétózta az üzletet. A szurkolók Moussa Sissoko-t is mellé zavarnák, habár azt meg kell hagyni, hogy a flegma francia a derbit azért végighajtotta. Gyengén játszott, több  egy az egy szituációt elszórakozott a szélen, de küzdött.

Mark29 Benitez Premier League Ashley Jonas

Benitez szerepvállalásával persze majd két hónap múlva lesz érdemes komolyabban foglalkozni, ha valóban életbe lép a 3 éves szerződése. Az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a játékosmegfigyelő hálózat feje, Graham Carr távozik a klubtól. Egyrészt Rafa manager lesz, nem vezetőedző, ezért csökkenne Carr befolyása, másrészt 72 éves, így aztán lehet, hogy nem is nagyon hiányozna neki ez a stresszes meló. Pont mint Pardew, anno ő is 2020-ig kapott szerződést, azaz a végkielégítése is szép summa lenne.

3. Kellemetlen helyzet

Végül egy kínos sztori a végére. Jonas Gutierrez hivatalosan is megindítja a keresetét a Newcastle United ellen. A vád, a rákbetegsége miatti negatív diszkrimináció. A szomorú történet úgy kezdődött, hogy Gutierrez jelezte az orvosoknak, hogy egy korábbi ütközés miatt fájdalmai vannak. Állítása szerint Paul Catterson, a Newcastle orvosa először azt mondta, hogy "semmi komoly". Sajnos nagyon tévedett. A lényeg, hogy amikor a hererákkal diagnosztizált Jonas a műtétje után visszatért Newcastlebe, Alan Pardew azt javasolta, hogy keressen magának új klubot. Természetesen Pardew azt mondta, hogy ez nem az ő döntése volt. Az argentinnak egyébként is egyre kevesebb szerep jutott a Newcastle kezdőben, de állítása szerint a betgsége miatt küldték el.

Mark29 Benitez Premier League Ashley Jonas

A Norwichba ment kölcsönbe egy fél szezonra, de utána megkezdődtek a kemoterápiás kezelések, így esélytelen volt, hogy focizzon. A következő ősszel aztán nyilvánosságra hozták a betegségét, és a Newcastle (kicsit PR szagúan) már teljes mellszélességgel támogatta. Tavasszal visszatérhetett, és az utlsó fordulóban góllal búcsúzott a Geordie-któl. Fura, hogy már a meccs után arról beszélt, hogy itt a vége, mégis pár nap múlva felkapta a bulvár, hogy John Carver telefonon közölte Jonas-al és Ryan Taylorral, hogy nincs rájuk szükség. Ami a lényeg, hogy az argentin 2 millió font kártérítést akar a klubtól. Ez az összeg körülbelül az egyéves fizetésének felel meg, amitől jogtalanul esett el. Szerinte ugyanis járt volna neki automatikusan a 12 hónapos hosszabbítás, mivel teljesítette a szerződésében foglalt pályára lépési feltételeket.  A következő hetekben biztos lesz még folytatása az ügynek.

Röviden ennyi, jön a válogatott szünet, remélhetőleg Benitez hasznosabban tölti a 14 napos kihagyást, mint korábban McClaren tette, amikor 18 nap pihenője volt a csapatnak.

Hajrá Newcastle!

Mark29