Az angol sajtóban több helyen is megjelent, hogy az átigaolási piacon nagy nap lesz a mai, legalább is a Newcastle United szempontjából. A tulajdonos, Mike Ashley már tavaly tavasszal megígérte, hogy kinyitja a pénztárcáját a csapat eredményessége érdekében. Ezt az ígéretét nyáron megtartotta, tekintve hogy három új érkezőért is 10 millió font feletti összeget fizetett ki. A játék jobb lett, de az eredmények csak nem jönnek, így aztán januárban megint muszáj erősíteni.

Sissoko Tioté Townsend Berahino Pato Phillips
Andros Townsend és Saido Berahino ügyében is történhet előrelépés

Eddig Henri Saivet érkezett a Bordeaux-ból (4.5-5 millió font), és Jonjo Shelvey a Swansea-ból (12 millió font), utóbbi parádésan mutatkozott be a West Ham elleni győzelem alkalmával. A mai napon pedig újabb emberek érkezésében várható kedvező fordulat. Egyrészt egy hetek (hónapok) óta tartó huzavona is a végéhez érhet, másrészt megdőlhet a klub átigazolási rekordja. Nem, ezúttal nem szerepel Lacazette. Lássuk szépen, sorban.

 

 

Andros Townsend. Az idén 25 éves szélső tavaly és tavalyelőtt alapembernek számított nevelőegyesületében, a Spursben, de ebben a szezonban mindössze 7 találkozón lépett pályára. A Newcastle elvileg ajánlott érte 10 millió fontot, de a Londoniak 14 milliót akarnak. Steve McClaren már nyáron szerette volna megszerezni a játékost, ezért második lépésben egy kölcsönszerződést villantottak. Valószínűleg nyári vételi opcióval: ebben az esetben tavasszal meg tudta volna győzni a vezetőséget, hogy nem sok érte a 14 misi. A Tottenham azonban erre is nemet mondott, továbbra is most szeretnék azt a 14 milliót. Vagy egy nagyon rossz forgatókönyv szerint Ayozé Perez-t. Na erre mondom, hogy bekaphatja Daniel Levy, a Spurs elnöke! Townsend egyébként a hírek eszerint szívesen jönne Newcastlebe. Ha sikerül a transzfer, akkor Florian Thauvin is mehet vissza Marseille-be, kölcsönbe.

A másik emberünk Saido Berahino lenne. A West Bromwich Albion idén 23 éves támadója eddig az utánpótlás válogatottakban brillírozott, de egy jó tavaszi szezonnal akár az EB keretbe is bekerülhetne. Kérdés, hogy alkalmas lesz-e erre a jelenlegi klubjában? Az előző évekhez képest idén valamivel kevesebbet lép pályára, valószínűleg azért is, mert nyáron csinált egy kisebb butaságot. Az ő agyi kapacitása sem volt elegendő ahhoz, hogy a közösségi oldalakat használja, ki is posztolta, hogy elmegy a WBA-ból. A transzfer nem jött össze, és így (érthetően) nem túl rózsás a viszonya Tony Pulis-szal. Nagyon vad pletykák szerint most a Tottenham pénzt és Townsend-et adta volna érte, amire a WBA rá is bólintott, csak éppen Townsend nem. Ekkor jelezte, hogy ő inkább menne a Tyne partjára. A Spurs persze nem tett le Berahino-ról, ahogyan mai hírek szerint a Chelsea sem. És a Newcastle sem. Mike Ashley állítólag zöld utat adott egy 18 millió fontos ajánlathoz, amivel megdőlne a Michael Owen-ért kifizetett 16 millió fontos rekord. Kérdés, hogy a játékos mit akar? A Newcastle kezdő pozícióját, és esetlegesen a megmentő szerepét? Vagy Londonba menni, és vért izzadni a pályáralépésért?

Sissoko Tioté Townsend Berahino Pato Phillips
A "B" terv: Matt Phillips és Alexandre Pato

Van persze B terve is a vezetőségnek. Szélső posztra a 25 éves Wycombe Wanderes nevelés, Matty Phillips neve került szóba. Jelenlegi klubja, a QPR feljutási esélyei egyre csökkennek, így Charlie Austin után elképzelhető, hogy ő is pattanni szeretne. Az biztos, hogy sokkal olcsóbb megoldás lenne, mint Townsend, és szerintem akkora kvalitás beli különbség nincs köztük. Csatárfronton pedig egy régi ismerős, Alexandre Pato. Az egykori AC Milan "wonderkid" még mindig csak 26 éves, és állítólag szívesen visszatérne Brazíliából, ahol az elmúlt két és fél évet töltötte. Vele kapcsolatban is azonnal bedobták a Chelsea-t és még egy rakás csapatot is.

Sissoko Tioté Townsend Berahino Pato Phillips
Mennek, vagy maradnak?

Végül néhány szó az esetleges távozókról. Mike Williamson-t vinné végleg a Wolverhampton, de a jó öreg hamstring sérülés keresztül húzhatja az üzletet. Hasonlóan jól indult, de végül megrekedt egy másik peremember eladása. Yoan Gouffranért a Lille érdeklődött, de régóta nagy a csend, a szélső pedig az utóbbi meccseken csereként még pályára is lépett. A két jelentősebb történet szereplői azonban Cheik Tioté és Moussa Sissoko. Az elefántcsontparti játékos a napokban kínában járt, hogy meghallgassa a Shanghai Shenhua ajánlatát. Az egykori csapattársát, Demba Ba-t is foglalkoztató klub egymásnak ellentmondó hírek szerint 5 és 8 millió font közötti összeget kínált a középpályásért, amire a Newcastle rábólíintott, és engedélyezte a személyes egyeztetést. Tioté elutazott. A kínaiaktól kapott egy heti 60 ezer fontos fizetési ajánlatot. Ő heti 100 ezer fontot akart. Elköszöntek egymástól. Röviden ennyi. Valószínűleg csak ekkora összegért érte volna meg neki a távolkeleten focizni. Mert az egy dolog, hogy Cheik nem ragaszkodik feltétlenül a fekete-fehér mezhez, na de hogy szíve szerint nem Kínába lépne, az is biztos. Ráadásul Steve McClaren is kijelentette, hogy - a vezetőségi döntés ellenére - ő örülne, ha maradna Tioté.

A másik jómadár Moussa Sissoko. A francia középpályással nem az a baj, hogy rossz focista lenne. Sőt, egy igazi tank, aki gyors, jól cselez, jól lő. Már ha akar játszani. Mostanában van (volt? lesz?) a harmadik évfordulója, hogy Newcastle-be érkezett és legalább 3 átigazolási ablak volt azóta, amikor nagyon pedzegette, hogy ő bizony menni akar. BL-ben akar játszani. Kereste már az Arsenal, a Liverpool, nyáron a Milan, most pedig úgy tűnik a Napoli érdeklődne. 25 millió fontért elvileg elvihető, és azt mondom, ha letesznek érte ennyit, akkor vigyék is. Viszont Sissoko az életrevalóbb fociták közé tartozik. Nyáron például pontosan tudta, hogy egy rosszul sikerült klubváltás veszélyeztetheti az EB kerettagságát, ezért is maradt a tutinál. Jelen pillanatban ez hatványozottabban igaz.

Egyelőre ennyi, de ha a SkySports Transfer Centre oldalát nézegetitek, akkor viszonylag gyorsan lehet tájékozódni friss hírekről.

Meglátjuk, hogy mit hoz a mai nap és eleve mi lesz még ebben a hónapban.

Hajrá Newcastle!

Mark29