Szerdán este a Premier League 24. fordulójában az Everton otthonába látogat kedvenc csapatunk. Kipihenten, felgyógyultan, megerősödve utazik a keret a Goodison Parkba, hogy visszavágjon azért a fájdalmas, utolsó pillanatban elszenvedett vereségért. Nem is olyan régen, a Boxing Day-en történt, hogy egy kiegyensúlyozott meccsen a hosszabbításban fejelt gólt Tom Cleverley, egy buta védelmi hiba után.

Premier League Mark29 Everton Townsend Shelvey Doumbia beharangozó
Seydou Doumbia, a negyedik szerzemény

Sajnos elég sok ilyen eseménynek lehettünk tanúi idén, nem véletlen, hogy mindössze a tabella 18. helyén szerénykedünk. Valószínűleg pont ezért, na meg a tavaly tavszi gyalázatos szereplés miatt is, Newcastle vezetősége sokkal többet tett meg a keret megerősítésére a 2015/2016-os szezon átigazolási időszakaiban, mint korábban a teljes Mike Ashley érában. A két periódus alatt 100 millió font elköltésére kapott engedélyt a tulajdonostól a négytagú igazgatótanács, és szépen ki is lett volna használva ez az összeg, ha az utolsó napon a terveink szerint alakulnak az események. Nem így lett, de azért nincs okunk a panaszra.

 

 

A tegnap bezáruló átigazolási ablak hajrájának nagy része Saido Berahinoról szólt. Az angol utánpótlás válogatott támadó nyáron már kijelentette, hogy távozni szeretne, amivel a legnagyobb gond az volt, hogy egy közösségi oldalon tette ezt meg. A WBA vezetősége nem repesett az örömtől, és ennek következtében Berahino az egész őszi szezont mellőzöttként játszotta végig. Azaz alig játszott, akkor is főleg csereként.

Premier League Mark29 Everton Townsend Shelvey Doumbia beharangozó
Tavasszal is ez vár Berahinora?

Nem volt meglepő tehát, hogy többen is szerették volna megszerezni januárban. A Tottenham és a Stoke mellett a legkiartóbb kérő a Newcastle volt, főleg miután a médiában megjelentek olyan hírek, hogy a játékos is legszívesebben a Tyne partján folytatná. Nos, ment előbb ment érte egy 12 millió fontos és egy 17 millió fontos ajánlat, majd tegnapelőtt egy 21 millió fontos próbálkozás is. Utóbbit a Stoke is bedobta. A WBA mindent visszautasított, mire tegnap, azaz a deadline day-en, 24 millió fontot ajánlottunk érte. A WBA ezt is elutasította, és állítólag kijelentették, hogy 25 milliót akarnak. Hogy ez igaz-e, azt nem tudni, de mindegy is.

Premier League Mark29 Everton Townsend Shelvey Doumbia beharangozó
Szerencsére volt B terv, még ha nem is annak indult

Az átigazolási kérdésekben döntő, már fent említett, négy tagú igazgatótanács (Lee Charnley - ügyvezető igazgató, Steve McClaren - vezetőedző, Graham Carr - a játékos-megfigyelő házózat vezetője, Bobby Moncour - a klub "nagykövete") szerencsére azért nem erre a transzferre alapozott mindent. A nap folyamán kiderült, hogy a Berahino üzlet meghíúsulása esetére fenntartott alternatívák kötül Gomis és Remy megszerzésére nem lesz lehetőség. A Swansea csatára marat Walesben, miután a rá megszólalásig hasonlító Eder távozott a klubtól. Loic Remy pedig továbbra is maradt Londonban, miután sem a Newcastle, sem a Leicester City nem tudott megfelelő ajánlatot tenni érte. Sőt, állítólag volt egy utolsó pillanatos, 15 millió fontos ajánlat a Sporting Lisbon algériai válogatott csatáráért, Islam Slimani-ért is, de a portugálok elutasították, ahogyan több januári ajánlatot is.

Így aztán a napot az mentette meg, hogy volt egy, a Berahino tervtől teljesen független projekt, Seydou Doumbia kölcsönvétele. A 38 28 éves elefántcsontparti támadó kapcsán valószínűbb, hogy a terv a Papiss Cissé eladásával keletkező létszámhiány betöltése volt. A szenegáli támadót minden évben megkörnyékezik közel-keleti klubok, ahol tovább van idő igazolni. Doumbia érkezésével Papiss tehát szerintem mehetett volna, ha jön Berahino, vagy valaki más. Így viszont nyárig remélhetőleg ő is marad.

Premier League Mark29 Everton Townsend Shelvey Doumbia beharangozó

Viszont így is erősödtünk. Saivet (4,5 M) ugyan kicsit zsákbamacska, viszont Shelvey (12 M) és Townsend (12 M) egyértelműen hiányzó láncszemek voltak eddig. Angolok, fiatalok, tehetségesek, vagy legalább is vannak annyira jók, hogy a posztjukon alapemberek legyenek a Newcastleben.

Ami a Berahino ügynél sokkal nagyobb kellemetlenség lehet, hogy a védelmet nem sikerült megerősíteni. Davide Santon jött volna, de nem köcsönbe. José Enrique jött volna kölcsönbe, de túl magas fizetésért. A spanyol elsőosztályban játszó mindkét kiszemeltünk pedig a La Ligaban maradt és "házon" belül váltott. Elvileg persze most nem rossz a helyzet, hiszen csak Haidara sérült, de Newcastleben gyorsan meg tud telni a betegszoba.

A távozókról annyit, hogy Florian Tahuvin visszatért Marseillebe, de vételi opció nélkül. Búcsú üzenetében megköszönte a támogatást, és ígérte, hogy megerősödve tér vissza. A már ott lévő Remy Cabella kapcsán viszont jelezték a franciák, hogy nyáron élnek a kölcsönszerződés biztosította jogukkal, és leigazolják. Távozott mág Shane Ferguson a Millwallba, és Mike Williamson a Wolverhamptonba. Volt róla szó, hogy megy Yoan Gouffran és Emanuel Riviére is, de végül mindketten maradtak.

Amit még mindenképpen meg kell említeni, hogy Ayozé Perez, tegnap szerződést hosszabbított, és 2021-ig aláírt a klubhoz. McClaren szerint a srác sokra hivatott a következő években, és az eredményeit Newcastle mezben fogja elérni. Ayozé pedig lenyilatkozta, hogy boldogabb nem is lehetne. Imádja a szurkolókat, a klubot, a várost. Egy egy gyönyörű történet eddig, de azért ne lepődjünk meg, ha nyáron elbúcsúzunk tőle. Mert a megemelt fizetése mellé valószínűleg bekerült a "potenciális vevők köre", és egy komolyabb kivásárlási ár is az új szerződésbe. Mindössze annyi történt, hogy a klub elismerte a játékos és külvilág felé, hogy Ayozé Perez komoly érték, akit megbecsülnek, és nem lesz olcsó móka elvinni Newcastle-ből.

És akkor az Everton elleni meccs. A szerdán, 20:45-kor kezdődő találkozót nem közvetíti a Digi egyik csatornája sem. Serie A, Watford-Chelsea, Spanyol Király Kupa, ez a három csatorna programja, így aztán maradnak a streamek. Ami biztosnak tűnik, hogy Seydou Soumbia vízumja nem lesz még rendben, ezért ő nem lesz a keret tagja. Íme az én kezdőm:

Premier League Mark29 Everton Townsend Shelvey Doumbia beharangozó

Jack Colback nálam kimaradt, persze valószínűbb, hogy ő játszik majd Shelvey mellett, Sissoko a jobb szélen, Ayoze pedig a padon kezd. Ahogyan szerintem Mitrovic is. Cissé felépülésével végre pihenhet a szerb, illetve ami ennél is fontosabb, egy kicsit lekerül róla a nyomás.

A Newcaste a kerete alapján eddig sem arra volt hivatott, hogy a kiesés ellen küzdjön. Most pedig egyértelműen erősödött Steve McClaren csapata. A hazai pályán, verhető ellenfelek ellen elhullajtott pontok miatt most van itt az ideje alkotni valamit. Nem számít, hogy idegenben, nem számít, hogy melyik csapat ellen. Nincs mese, kellenek a pontok!

Hajrá Newcastle!

Mark29