Mark29 champo

Hová tűnt Aleksandar Mitrovic? Milyen belső körülmény, megállapodás, konfliktus állhat annak hátterében, hogy a szerb támadó csak nagyon kevés játéklehetőséget kap Rafa Beníteztől. Legyünk pozitívak, és kicsit naívan higgyük el a hivatalos álláspontot, vagy pedig gyártsunk (vagy tápláljuk a meglévő) összeesküvés elméleteket? Hajtás után egy kicsit mindkettőre sort kerítünk.

 

A fiatal csatár egyértelműen a jelenlegi közönségkedvenc. Augusztus óta az ő nevével ellátott mezek fogynak a legjobban, és szurkolók nagy része őt követeli minden meccs előtt a csapatba. Nem Dwight Gayle helyére, hanem mellé. Benítez viszont másképpen gondolkodik. Idegenben és otthon is kitart a 4-2-3-1-es felállás mellett, így aztán egyetlen klasszikus támadóval áll fell, és egy árnyékékkel, aki vagy a mozgékony Ayozé, vagy a tank Diamé. Ez a helyzet persze most majd változhat, hiszen uóbbi játékos már az afrika kupán van, a kis spanyol pedig eléggé hullámzó teljesítményt nyújt idén. Meglátjuk hétvégére, a Birmingham elleni kupameccsre lesz-e valami változás, de ne szaladjunk annyira előre.

Mark29 champo

Ki hitte volna, hogy ez fog történni? A dicső multú, de utolsó éveiben egyre gyengébb Papiss Demba Cissé távozása után tízből kilenc szurkoló arra voksolt volna, hogy Mitrovic lesz az új 9-es, és egyben a kirobbanthatatlan kezdő csatár. Olyan szenvedéllyel küzdött a klubért, amit nagyon szeretnek a szurkolók, és amire régóta vártak. Persze forrófejű, még sokat kell tanulnia, de a fiatal kora miatt ennyi bőven belefér. Erős, jól fejel, lábbal sem rossz, és még bármit meg tud tanulni. Aztán jött Dwight Gayle. Én bevallom, hogy kicsit sokalltam az érte kifizetett 12 millió fontot. Persze, kellett egy alternatíva Mitro helyett. Egy alacsonyabb, gyors csatár, aki ravaszabb, tapasztaltabb, mint Ayozé Perez, aki inkább a széleken vagy támadó középpályásként hasznos. Gayle alkalmasnak tűnt a feladatra. A Crystal Palaceban egyik edzőtől sem kapta meg igazán a bizalmat, hiába játszott jól csereként beállva is. Fél évnyi munka után Pardew kezei alatt, inkább válaszotta a másodosztályt és Benítezt. Érthető.

Mark29 champo

Először jött a mezszám kérdése. Rafa Benítez egy interjúban elmondta, hogy mindkét játékos akarta a híres 9-es számot, ő pedig rájuk bízta a döntést. Viszonylag rövid eszmecsere után Mitrovic felajánlotta Gaylnek, hogy legyen a 9-es, mondván ő már megszerette a 45-öst is. Gayle meg áradozott, hogy milyen rendes srác ez a "Sanyi". (Érdekesség, hogy hasonló vita alakult ki Sissoko távozása után a 7-es mezzel kapcsolatban, ott Atsu és Lazaar között kellett dönteni. Rafa akkor is a játékosokra bízta a kérdést, akik rögtönöztek egy szabadrúgás versenyt. A pontos végeredményről már nem számoltak be, de Atsu a 30-as mezben nyomja, úgyhogy a kimenetel nem kérdéses)

Gaylenek pedig szerencsét hozott a szám. Szó szerint ontja a gólokat, amiből sokminden egyenesen következik. Egyrészt alapember. Hiszen ha 25 forduló után van egy 19 gólos csatárod, akkor nem teszed ki a csapatból, hiába a legnagyobb közönségkedvenc a riválisa. Ráadásul abban a taktiában, amit Benítez kigondolt, Mitrovic nem lehetne  hatékonyabb mint Gayle. Az már megint egy másik kérdés, hogy Shelvey hiányában, a bizonytalan Haydennel és a szinte csak romolni tudó Colbackkel a középpályán a pontos kiugratások és passzkombinációk helyét átveszik a felívelt labdák és a csínybe adott átadások, amikért sokkal keményebben kell küzdeni. Az pedig Mitrovic asztala (lehetne).

A pozitív hozzáállás szerint tehát nincs itt semmi gond. Egycsatáros rendszer van, ahol a kedvenc most kiszorult, mert a csapattársa olyan mennyiségben szállítja a gólokat, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az eddig lejátszott mérkőzések nagy részén dominálni tudtunk, még olyan meccseken is, hogy végül kikaptunk. Soha nem voltunk esélytelenek, és igazán rosszul is csak pár meccsen játszottunk. A hét vereségből több alkalommal is (köztük mindkét Blackburn elleni bukta alkalmával) bőven el lehetett volan dönteni a meccseket a javunkra, csak vagy kimaradtak a ziccerek, vagy a bíró nem adta meg a megszerzett gólokat. A minden évben veszélyes Brighton ezalatt erőn felül teljesít, és lehet, hogy tavasszal sem pukkadnak ki. Viszont ha tartjuk ezt a formát, akkor a legrosszabb esetben is kellemes pontelőnnyel befutunk a második helyen. 

Senki sem ideges, mindenki a feladatára koncentrál. Mitorvic is elmondta már, hogy nem akar elmenni, a klub pedig nem is akarja eladni. Hogy miért akar mégis támadót igazolni Benítez? Ezzel kapcsolatban sem kell túlaggódni a dolgokat. Az eddig említett duón kívül kik vannak még a posztra? Daryl Murphy, aki tavasszal lesz 34 éves, és idén már röbb sérülést is beszedett. Ayozé Perez esetleg, aki viszont - ahogyan feljebb már írtam - más posztokon hasznos, nem centerként. Vagy ott vannak még a kölcsönből visszatérők, Adam Armstrong és Ivan Toney. Szerintem ők januárban mindketten mennek megint más klubokhoz, tapasztalatot szerezni. Szóval ha a sérülékeny Murphy mellett valamilyen okból kidől Gayle vagy Mitro, akkor marad egy szem csatár, igazi csere nélkül. Ugye, hogy nem árt még egy támadó?

Mark29 champo

Most pedig legyünk egy kicsit negatívok. Amikor Mitrovic legutóbb kimaradt az utazó keretből is elindultak a találgatások. A szurkolói facebook oldalak kommentjeinek nagyrésze csak azzal foglalkozott, hogy mi történhetett. A legvadabb hozzászólás, amit egy angol sráctól olvastam, arról szólt, hogy "teszem a dolgom, keményen edzek, örülök a csapat sikerének" időszak elmúlt, és Rafa egyáltalán nincs megelégedve azzal, ahogyan Mitro az edzéseken teljesít. Mindezt természetesen belső infókra hivatkozva. Ellenőrízhetetlen belső infókra, tegyük hozzá gyorsan. Erre aztán azonnal jöttek az eladását vízionáló kommentek, és ami számomra egy kicsit meglepő volt, az a szurkolók megosztott hozzáállása volt. Sokan elkezdték szidni Benítezt, persze ahogyan korábban is szó volt róla, nem Gayle játszatása miatt (abba aztán tényleg nem lehet belekötni), hanem hogy miért nem 4-4-2-vel próbálkozik. Viszont még ennél is többen mondták azt, hogy Benítez akkora pozitív változást hozott a klub életében, hogy ha dobta Mitrot, akkor dobta Mitrot és kész. Páran kifejtették, hogy a fiatal szerb csatárnak a szíve a legnagyobb erénye, a szenvedélye miatt csak szereni lehet, de focitudásban nem fér oda, fejben pedig totál káosz.

Hogy mi az igazság, azt persze most még nem tudjuk meg. Januárban eladják Mitrovicot? Nem hinném. Benítez eddig csak erősítésekről beszélt, egyetlen lehetséges távozóként pedig Tiotét nevezte meg, amennyiben érkezik megfelelő ajánlat. Nyilvan ha beállít egy klub Mitróért egy 20 millió fontos ajánlattal, akkor mindenki elgondolkodik, de van erre reális esély? Nem hinném.

Szerintem a legreálisabb forgatókönyv az, hogy Mitrovic kezd hétvégén az FA kupában. Ha jól játszik, azzal már okoz egy kis fejtörést Beníteznek, aki azután majd több lehetőséget ad neki Gayle helyett/mellett. Nem tehet mást Mitro dolgozik, és megpróbál lecsapni a lehetőségre, legyen az bármilyen minimális is. Ennél komolyabb sansza csak akkor lenne, ha Gayle megsérülne, vagy eltiltanák, ezt viszont épeszű Newcastle szurkoló nem kívánhatja. Mert hiába a kínosan sok vereség, a Newcastle ezzel az alapcsapattal, ezzel a taktikával igenis jól áll a bajnokságban. Tizenkilenc góllal pedig még egy közönségkedvenc sem tud versenyezni.   

Hajrá Newcastle!

Mark29