Bekövetkezett ami az utóbbi évek elején mindig. A Newcastle csapatkapitánya, Fabricio Coloccini megsérült, és körülbelül négy hétig nem lesz bevethető. Elnézve a sérült listát, ez nem túl szívderítő dolog, viszont van benne pozitívum bőven. Például egyszer s mindenkorra el lehetne venni tőle a kapitányi karszalagot.

Coloccini Mark29

Az argentin védő kb. három éve játsza el ugyanezt, annyi különbséggel, hogy eddig január elején jöttek a 4-6 hetes kihagyások. Iden most sikerült ez a bravúr. Így tehát megkésve bár, de mégsem meglepő módon a kapitány kidőlt.

 

 

Az argentin szappanopera három évvel ezelőtt kezdődött. 2013 januárjában Coloccini éppen sérült listán volt, amikor személyes okokra hivatkozva kérte, hogy a klub adja el a San Lorenzo együttesének, mert vissza szeretne térni a hazájába. A pletykák szerint igazán a felesége unta meg Angliát, és hazahúzott a gyerekekkel együtt. A vezetőség nem akarta elengedni, ezért egy olyan összeget (kb. 8 millió font) határoztak meg, amit az argentinok nem tudtak kifizetni. Coloccini egyébként a tárgyalások idején hiába volt papíron sérült, a rehabilitáció helyett egy San Lorenzo meccsen sikerült lencsevégre kapni.

Coloccini Mark29

A transzfer nem jött össze. Colo maradt, (kapitány is) és pár további hét durcizás rehabilitáció után, írt egy "szerelmes levelet" a Newcastle szurkolóknak, majd visszatért. Érdekes, hogy ez a levélírás azóta hobbi lett nála, ha valami gáz van, akkor nyílt levélben próbál hatni a szurkolókra, egyre kevesebb sikerrel. Nyáron aztán vagy az asszony enyhült meg, vagy Colo keményített be, mindenesetre nem igazolt sehová. Viszont az azóta eltelt két január amolyan extra szabi volt a védőnek. Mindig jött valami titokzatos sérülés. Idén kicsit később következett be a baj, de a lényeg ugyanaz. Minimum négy pihenő.

A védelemben ez annyit jelent, hogy mindenkinek fel kellene épülni, és bírni is a meccsterhelést. Mert amennyiben Janmaat, Lascelles, Taylor, Dummett, Mbabu, Haidara fitt, vagy Antia és Colback a széleken besegít, akkor egészen egyszerűen SEMMILYEN problémát nem jelent a lassú és körülményes Coloccini kiesése.

A másik fontos része ennek a témának a csapatkapitány személyének kérdése. 2011 nyarán Kevin Nolan távozása után lett Colo a CSK, és bár ideiglenesen Jonas, Cabaye, Sissoko vagy Tioté is viselte a szalagot, Pardew soha nem akart változtatni a vezér személyén, még a "honvágy-hiszti" ideje alatt sem. Tavaly nyáron Pardew már mintha kereste volna a "jövő" kapitányát, mert a felkészülési meccseken Colback és De Jong is viselhette a szalagot. De utóbbiról kiderült, hogy iszonyatosan sérülékeny, kis vörösről meg az, hogy inkább szürek eminenciás, mint sem vezető.

Coloccini Mark29
Egy jó McClaren fotó nélkül nem poszt a poszt

Steve McClaren érkezésekor lett volna lehetőség az újításra. Az új vezetőedző elmondása szerint a senior játékosokkal való egyeztetés után döntött úgy, hogy megerősíti a védőt a pozíciójában, ami mellé megkínálták egy, a 2016/17-es szezon végéig szóló szerződéssel, amit megsépkeltek további egy éves opcióval. Pedig ott volt a ritkán sérült (lekopogtam gyorsan), mindig hajtó Janmaat, vagy akár a hangulatember Sissoko. A francia nagy ripacs, de talán így lehetett volna motiválni, hogy akarjon játszani, főleg egy olyan évben, amikor biztosan nem akar elmenni, sőt, a lehető legtöbb meccsen ott akar lenni a pályán. Kicsit vad, de logikuis lépésként pedig Wijnaldum. Persze, komoly váltás lett volna a frissen igazolt hollandnak adni a szalagot, de Gini a PSV-ben is kapitány volt, és ha Colot eladják (nem megerősítik), akkor aztán senki nem szólhatott volna egy szót sem. Új edző, új rendszer, új vezér. A régi már úgysincs. Nem ez történt.

Coloccini Mark29
Érdekes döntés: Shelvey a kapitány

A spanyolországi edzőtáborban történt Coloccini sérülés most megint új helyzetet teremtett. McClaren döntése alapján viszont nem Janmaat, nem Sissoko, nem Tioté, nem Colback és nem Wijnaldum lett a csapatkapitány, hanem Jonjo Shelvey. Golyófejű barátunk mindössze öt mérkőzés után kapta meg a lehetőséget. Ez persze önmagában még nem jelent semmit, hiszen csak egy barátságos mérkőzésről volt szó, viszont ha a Stoke ellen is ez lesz a leosztás, az már jelzés értékű. Ha pedig a következő négy hétben valami csodálatos módon megindulnánk felfelé, akkor McClarennek két dolgot kellene szem előtt tartania. Az egyik egyébként következik a másikból. Szóval Coloccnit a padon kellene hagyni, hiába épült fel, és ezzel együtt új első számú csapatkapitányt kellene választani.

Mert a kiesés elkerüléséhez elengedhetetlen egy igazi vezér, Coloccini pedig évek óta bionyítja, hogy nem az.

Hajrá Newcastle!

Mark29