Mark29

Visszatér a Premier League, és visszatér Jonjo Shelvey is. Duplán. Egyrészt letöltötte a hárommeccses eltiltását, másrészt az ellenfél az a Swansea lesz, ahonnan a középpályás másfél éve érkezett. Az egyik ügyeletes rosszfiú tehát megjött, a másik - Aleksandar Mitrovic - pedig most fogja megkezdeni hárommeccses eltiltását. 

Hogy mit várunk a Swansea ellen? Nem sok jót. Ellenfelünk tavaly az egyik legrosszabb csapat volt a ligában, mégis a jelenlegi körülmények között ők a találkozó esélyesei. 

 

Egészen egyszerűen a csapat körül terjengő negatív hullámok bele eszik magukat a szurkolók agyába/szívébe/lelkébe, és még egy Swansea elleni mérkőzés előtt sem mondhatjuk ki, hogy magabiztosan megyünk a pontokért idegenbe. 

Shelvey visszatérése mellett pozitívum még, hogy az első fordulóban megsérült (Harry Kane által lekaszált) Florian Lejeune már a csapattal edzhet, de azért ne lepődjünk meg, ha játszani még nem fog. Talán Yedlin is harcra kész lesz lassan. És akkor ezzel be is fellegzett a jó híreknek.

Paul Dummett, és Dwight Gayle még sérült, ahogyan kidőlt Chancel Mbemba is. A kongói védő kényszerből játszott a védelem bal oldalán, és kimondottan jól teljesített. A Huddersfield elleni zakó, és a West Ham elleni győzelem során is az egyik, ha nem a legjobb volt a mezőnyben. Aztán a válogatott meccsén is villogott, szép gólt fejelt. Viszont később megsérült. Először azt írták, hogy a bokája, később hogy a rettegett hamstring... Először egy hónapról írtak, aztán háromról. Nos végül a klub annyit niylatkozott, hogy a hétvége felejtős, de még várnak vizsgálatok a védőre, és egyáltalán nem biztos, hogy hosszabb időt kell kihagynia.

A hab a tortán, hogy egy régóta fennálló probléma megoldásaként a héten Rafa Benítez kés alá feküdt. A sérvműtétje jól sikerült, de valószínűleg nem lesz ott Walesben a srácokkal. Megtépázott sereg, hadvezér nélkül.   

Az átigazolási időszak vége sem úgy sikerült, ahogyan vártuk, de tulajdonképpen panaszkodni sem szabad. Amit eddig láttunk, az alapján Lejeune és Merino kimondottan jó üzlet volt. Atsu végleges megszerzése is. Jacob Murphy eddig nem nagyon bizonyíthatott, de alapvetően ő is ígéretes játékos. Manquillo és Joselu pedig kiegészítő emberek. Előbbi a rosszabbik, utóbbi a jobbik fajtából.

Nem sikerült a bal szélre, igazi ballábas játékost igazolni, viszont emiatt maradhatott és utolsó utáni (és azutáni) esélyt kapott januárig Haidara és Colback is. Viszont olyan játékosok távoztak, akik vagy sérülékenyek voltak, vagy egyszerűen nem tartott rájuk igényt Benítez. Néhánynak ráadásul még a fizetése is indokolatlanul magas volt. Akiről mindenképpen meg kell emlékezni, az Tim Krul. A holland kapus ugyan csak kölcsönbe ment a Brightonba, viszont a szezon végén lejár a szerződése, szóval gyakorlatilag az ő newcastle-i karrierjének vége. Sajnos az utóbbi években sem a formája, sem a fizikai állapota nem engedte, hogy az a remek hálóőr legyen, aki korábban volt. Kár érte, de az ő elengedése is logikus döntés volt.

A Swansearól azért annyit mindenképpen leírnék, hogy hasraesni tőlük sem kell ám. Gylfi Sigurdsson és Fernando Llorrente elengedésével óriási érvágást csináltak saját maguknak. Két jó korban lévő, rutinos játékost (akiknek kb. a bennmaradást köszönhetik) elengedtek, és hoztak helyettük három rizikó faktort. Renato Sanchezt például az EB után minden lehetséges fórumon körbenyalták, aztán tavaly Ancelotti - nem meglepő módon - nem rá építette a Bayern középpályáját. Nem csak tanulni, játszani is akart, így most elment egy kiesés elleni harcra prognosztizált csapathoz úgy, hogy elvárják tőle a húzóember szerepét. Kérdés, hogy ez a fiatal srác hogyan bírja az elmúlt két év hullámvasutazását.

A másik kölcsönjáétkosuk Tammy Abraham. A Chelseabe egyértelműen nem fér még be. A Championship az előző szezonban nagyon feküdt neki, gondolta most megnézi a PL-t. Más csapatok (köztük a Newcastle is) kereste, de sok játéklehetőséget akart. Érthető de azért jó lett volna, ha Llorrente mellett szokhatja PL csatárok hétköznapjait, és szinte egyedül nem neki kell a góljaival benntartani a Swansea-t. Valahol a vezetőség sem akarta ezt ezért az utolsó átigazolási napon visszahozták Wilfred Bony-t. Vele kapcsolatban csak az a kérdés, hogy a 2013/2014 körüli Bony tért vissza Walesbe, vagy  az, akit az elmúlt években láttunk. Mert nagyon nem mindegy...

A sérülések és az eltiltás miatt az összeállításra én még csak kísérletet sem tennék.  

Mark29

Amikor a Swansea feljutott a PL-be, mi az ötödik helyen végeztünk. A Liberty stadionban simán nyertünk egy Cissé duplával, viszont egyszerűen nem tudok felidézni még egy olyan mérkőzést a hattyúk ellen, amikor kellemes élményekkel távoztunk Walesből. Az utolsó ottani meccsünket simán buktuk 2-0-ra. Sajnos most sincs jó előérzetem. Cáfoljatok rám, srácok!

Hajrá Newcastle! 

Mark29