Szombaton újabb fontos csatát kell megvívni a kiesés elleni háborúban. Egy olyan ütközetet, amit kötelező megnyerni. Már csak három találkozó maradt a szezonból, háromszor kilencven perc, hogy kivívjuk a bennmaradást. Az utolsó két meccsel egyelőre nem kell foglalkozni, mert az első lépés, hogy ezt a meccset hozza a csapat. Az ellenfél a Crystal Palace lesz, akik csúnyán elverték ősszel a Steve McClaren féle Newcastlet. 

Crystal Palace Premier League Mark29

Amellett, hogy most már a győzelmi kényszer felülír olyan apróságokat, hogy kik lesznek az ellenfelek, azért nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy két régi ismerős is visszatér a St James" Parkba. Persze nem ez lesz Alan Pardew, Yohan Cabaye és a Newcastle első találkozása azután, hogy elhagyták a klubot, viszont a Geordiek földjére most lépnek először azóta, hogy - önszántukból - elhagyták a klubot. Sokmindenre számíthatnak, de szívélyes fogadtatásra biztosan nem.

 

 

Az őszi 5:1-es Palace sikerben a legfurább az volt, hogy Cissé góljával még a Newcastle vezetett, de McClaren nem volt felkészülve arra, hogy a Palace rohamozni fog. Oké, hogy nem nézte ki Pardewból azt, hogy komolyan bele tud nyúlni a meccsbe, de azért a harmadik palace gólnál már feltűnhetett volna neki, hogy valami nem stimmel. Alan egyébként inkább csak a szépre emlékszik a newcastle-i időkből, a minap is a ötödik helyről, meg az EL negyeddöntőről mesélt azt újságoknak, és mintegy legyintve említette meg, hogy bizony, voltak nehéz periódusok is. Végül is Kevin Keegan mellett ő az Ashley éra második managere, aki önszántából távozott a klubtól, amikor a Crystal Palace ajánlatot tett. 

Crystal Palace Premier League Mark29

A másik visszatérő pedig az a Yohan Cabaye lesz, aki 2014 januárjában igazolt Newcastle-ből a PSG-hez, miután két és fél évet játszott nálunk. Az ő esetében az volt a különös, hogy már 2013 nyarán el akart menni az Arsenalba, és miután a vezetőség nem ment bele a transzferbe, megtagadta a játékot. Helyettes csapatkapitány volt, Mike Ashley és Alan Pardew egyik kedvence, de neki BL-BL-BL kellett. Végül nagy kegyesen belement, hogy pályára lépjen, viszont megállapodást kötöttek, hogy télen leléphet, ha BL induló klub keresi. A Newcastleben első számú vezér volt, csapatkapitány lehetett volna, mostanra pedig szinte ikon. Ehelyett másfél szezon alatt nem tudta beverekedni magát a PSG-be, és idén a Palaceban próbálja annyira újraépíteni magát, hogy számoljanak vele a hazai rendezésű EB-n. Mindenki döntse el maga, hogy megérte-e.

Egy edző, aki hosszú idő után újra európai kupába juttatta a Newcastle-t, majd negatív rekordok sorát döntötte meg. Egy játékos, aki közönség kedvenc volt, viszont a vélt vagy valós profizmuaának köszönhetően magasról tett a szurkolók szeretetére. Nem gondolnám persze, hogy emiatt Pardew rossz ember, vagy Cabaye "áruló" lenne. Viszont nagy tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy a geordiek majd romantikus dalokat énekelnek nekik. Kapni fogják pocskondiázó rigmusokat, ebben biztosak lehetnek.

Crystal Palace Premier League Mark29
Pardew-t volt amikor szerették a szurkolók...
 
Crystal Palace Premier League Mark29
...de nem ez volt a jellemző

  

Ettől függetlenül nagyon nehéz lesz a Palacenak felpörögni erre a meccsre, és ha az elején sikerül elkapni a töküket, akkor remélhetőleg az 52 ezer Geordie segítségével megszerezhetjük mind a három pontot. Hogy miért lesznek a londoniak motiválatlanok? Az eddig összegyűjtött 39 pontjukkal szinte biztos bennmaradónak számítanak, ráadásul nagy az öröm-boldogság, hiszen bejutottak az FA kupa döntőjébe. Pardew nagy szerelmese a sorozatnak, és most sikerült is a Wembley-be vezetnie a csapatát. Játékosként és edzőként is van már vesztes döntője, szerintem mindent meg fog tenni azért, hogy idén valahogyan sikerüljön a kupagyőzelem. Ez jár a féjében, és ezt tudatosítja a játékosokban is. Szerintem nem hiányzik neki egy kiesés elől menekülő csapat, egy tapasztalt managerrel, meg több ezer vérszomjas drukkerrel, akik eleve nem csípik. Plusz még elutazni a francba északra is... Majd a hazai meccsen (meg a kupadöntőn) megköszönik a szurkolóiknak az egész éves bíztatást. Nyilván profi ott is mindenki, de azért reméljük a szívük mélyén így éreznek ők is.

Számolgatni nem lesz idő, mert a Norwich később játszik, a Stoke City - Sunderland viszont pont egyidőben lesz a mi meccsünkkel. A hírek persze biztos eljutnak majd mindkét pályára, de nem kell ezzel törődni. Meg kell verni a Palace-t, mindegy, hogy milyen játékkal.

Az összeállítással nem foglalkoznék, mert szerintem Benitez ugyazt a csapato küldi ki, mint a Manchester City és a Liverpool ellen, maximum egy Perez-Wijnaldum csere várható. Persze egy papíron gyengébb csapat ellen lehet, hogy Benitez más felállásban fog gondolkodni.

Crystal Palace Premier League Mark29
Cabaye, Pardew és a Newcastle is boldog. Na ilyen most nemfordulhat elő

Meglátjuk, de ismét csak streamen. A Digi a bajnokság szempontjából a kb. teljesen lényegtelen WBA - West Ham meccset választotta. Nem hatotta meg őket ez a "Pardew visszatér" sztori.

Tippverseny hamarosan.

Hajrá Newcastle!

Mark29