NEMcastle Mark29 Liverpool

Nagyon régen, még a blog korábbi felületén előfordult már, hogy olyan témákról születtek posztok, amik nem voltak közvetlenül kapcsolhatóak a Newcastle Unitedhez. Nem gyakran ugyan, de azért ha a körülmények úgy hozták, akkor megnyilvánultunk más angol focis témákkal, válogatott tornákkal, esetleg a hazai labdarúgást érintő kérdésekkel kapcsolatban is. Most is valami hasonló következik.

Tizenegy nappal és 27 évvel Hillsborough után, 2016. április 26-án bírósági ítélet született, amely kimondta, hogy a Liverpool szurkolók nem hibásak a történtekért, ők kizárólag áldozatai voltak a tragédiának. Az eset kapcsán világszerte megemlékeztek a pályákon, a St. James Parkban például 52 ezren énekelték a You'll never walk alone-t, megríkatva ezzel Rafa Benitezt.   

Hajtás után szembesülhetünk azzal, hogy mennyire bántó, de minimum meghökkentő, ha nem kellő tapintattal nyúlnak az angol labdarúgás egyik legszomorúbb eseményéhez.

 

 

 

Történt ugyanis, hogy a FourFourTwo magyar nyelvű internetes oldala ebben a témában egy rövid jegyzetben okfejtést közölt le a napokban, és a maga lazának szánt, komment- és kattintásvadász stílusában arra a következtetésre jutott, hogy az angol labdarúgás, sehol nem lenne napjainkban, ha ez a tragédia nem következik be, valamint a pár évvel később nem vezetik be a Bosman-szabályt. A konklúzió: a tragédiánál jobb dolog nem is történhetett volna, illetve így az áldozatok talán nem haltak meg hiába...

Amellett, hogy ez egy eléggé komolytalan, szakmai érvekkel alá nem támasztható kijelentés, maga a stílus olyan, hogy minden jóérzésű futball szurkoló minimum felvonja a szemöldökét. 

NEMcastle Mark29 Liverpool

Vannak, akik pedig tovább is mennek. Természetesen így tett a Liverpool hazai szurkolói közösségét képviselő Vörös Fonat is, akiknek a posztját ITT olvashatjátok. Érdemes. Kultúráltan és lényegre törően foglamaznak. A blogger szavaiban minden benne van, ami a "rendes" újságírójéból hiányzik. 

Ahogyan több hazai, angol focis szurkolói oldal, úgy mi is melléjük állunk, és felháborodásunkat fejezzük ki, hogy egy ilyen neves angol magazin magyar "fiókcsapatának" internetes felületén megjelenthet egy ennyire igénytelen írás, amely mind szakmai, mind erkölcsi szempontok alapján hagy kívánni valót maga után.

A Fonat megfogalmazása tökéletes. A Hillsborough nem egy "téma", vagy legalább is nem egy könnyed téma, amiről lazán be lehet dobni egy hét mondatos, flegmán megfogalmazott jegyzetet. Nem arról van szó, hogy a FourFourTwo direkt meg akarta bántani az érintetteket, hanem arról, hogy nem érdekelte, hogy ez valószínűleg meg fog történni. Ez pedig nagyon nincsen rendjén.    

Justices for the 96, the geordies walking with you!

Mark29