championship Mark29

Két fordulóval a bajnokság vége előtt biztossá vált a Newcastle United feljutása a Premier League-be, így aztán akár azt is mondhatnánk, hogy tét nélküli mérkőzésen lépünk pályára Walesben. Természetesen ez nem teljesen igaz. A péntek esti - egyébként ismét TV-s - meccs megnyerésével komoly nyomást helyezhetnénk a Brightonra, akik másnap fogadják a teljesen kiszámíthatatlan Bristol City-t.  

 

Nyilván Chris Hughton együttese nem fogja fél vállról venni a szombat kora esti összecsapást. A feljutás miatti örömmámor után a Norwich elleni 2:0-ás vereség eléggé kijózanító lehetett, és ha mi nyerünk, ők pedig nem, akkor az utolsó fordulóban még a bajnoki címet is elbukhatják. Mondjuk az elég pikáns lenne, ha - amennyiben a fenti teória valósággá válik - a 46. fordulóban pont az az Aston Villa segítene minket a bajnoki aranyhoz, akikkel eléggé rossz viszonyban volt a Newcastle. Legalább is a szurkolók mindenképpen. Persze ez mind feltételezés, mert nem hogy a Bristol City bravúrjára nem került még sor, de egyelőre mi sem nyertünk még Cardiffban.

championship Mark29

A múlt, a statisztikák nekük kedveznek. Nem járunk gyakran Cardiffba, az 1981/82-es kiírás óta ez lesz még csak az ötödik vendégszereplésünk. (Összességében is csak a tizenegyedik) A legutóbbi négy meccsünket megnyertük, utoljára 2013 októberében Loic Remy duplájával 2:1-re tudtuk hozni. A Cardiff egyébként nagyon rosszul kezdte a szezont, és elég gyorsan befészkelték magukat a kieső helyek egyikére. A vezetőség gyorsan kapcsolt, és érkezett a veterán Neil Warnock, aki masszív középcsapattá tette őket. Házi gólkirályuk a dán Kenneth Zohore, aki 11 találatnál jár, miközben a szezon előtt az utolsó nagy alakítására készülő Rickie Lambert mindössze 17 meccsen lépett pályára, és csak 4 gólt szerzett. Nála is gyengébben (illetve szinte sehogysem) muzsikált Marouane Chamakh, aki szabadon igazolhatóként, Warnock kérésére érkezett, de összesen csak két alkalommal lépett pályára, és még nem lőtt gólt a Cardiff színeiben. Ismerős lehet még a kanadai Junior Hoilett neve is, aki sokáig a Blackburn, majd a QPR alapembere volt.  

A vendéglátók után foglalkozzunk egy kicsi a Newcastle-vel is. Ha meg kellene próbálni olvasni Rafa Benítez gondolataiban, akkor azt mondanánk, hogy amíg van matematikai esély a bajnoki címre, addig a lehető legerősebb összeállításban lép majd pályára a csapat. Pénteken tehát még a legjobbak, aztán ha a Brighton szombat este bajnok lesz, akkor az utolsó fordulóban majd játszhatnak a perememberek. 

championship Mark29

A feljutás óta eltelt két nap alatt több cikk is megjelent a brit médiában a csapat és Rafa Benítez jövőjét illetően. Mielőtt belemennénk szögezzük le, ezek az írások a Daily Mail, a Daily Star, a Mirror és hasonló komolyságú lapok webhelyein bukkantak fel, szóval ne tekintsük úgy, mintha a BBC, a SkySporst vagy mondjuk a Guardian hozta volna le őket. Szóval a bulvár szerint Benítez távozni fog, ha nem kap elegendő összeget nyáron a keret megerősítésére. Az első hírek még nem jelöltek meg összeget, majd jöttek az olyan írások, amik 70 millió font költőpénzről szóltak. Ma már az jelent meg, hogy 100 millió fontot kér Mike Ashleytől, és ebből szeretne hét új játékost szerződtetni. A helyi újság, a Chronicle honlapja szerint Rafa zöld utat kapott a vezetőségtől. A prioritás egy új csatár, egy balszélső, egy fullbekk és egy középhátvéd szerződtetése.

championship Mark29

Az első igazolás ezek közül elvileg pár nappal a bajnokság alapszakaszának vége után létre is jöhet. A Daily Star információi szerint a szezont kölcsönben nálunk töltő Christian Atsuval a személyi juttatásokban megegyeztek, így aztán csak élni kell az opciós vásárlási joggal, és kipengetni a 6,5 millió fontot a Chelsea-nek. Az összeg elsőre kicsit kevésnek tűnik, de nem lehetetlen, hogy a Kékek tavaly nyáron tényleg csak ennyire tartották a ghánai válogatott szélsőt.

Az biztos, hogy 100 milliónyi elkölthető fonttal a Newcastle komoly szereplő lesz a nyári átigazolási piacon, viszont ez még a jövő zenéje. Először most szoronassuk meg a Brightont, azaz nyomjuk le a Cardiffot idegenben. 

BRÉKING vagy EDIT, vagy valami:

Időközben érdekes, de sajnos nem túl pozitív hírek érkeztek. A tegnapi nap folyamán több angol és francia helyszínen lecsaptak a rendőrök, és örízetbe is vettek embereket. Egyelőre Angliából két klub neve biztos, naná, hogy a West Ham United mellett a Newcastle a másik érintett. Állítólag gazdasági bűncselekmények, főleg az átigazolásokkal kapcsolatos adócsalás a vád. A délelőtti megjelenések óta a klub még nem adott ki hivatalos közleményt, pedig többek között a Sky Sports is lehozta, hogy még az ügyvezető igazgatónkat, Lee Charnley-t is őrízetbe vették.

Természetesen egyből elindultak a találgatások, hogy milyen következmények várhatóak. Az internetet ellepték, a mindent tudó kommentelők. olvastam olyan véleményt, hogy amennyiben bebizonyosodnak a vádak, ráadásul az egész klubvezetés tudott csalásról, akkor akár pontlevonást, és/vagy kizárást, visszasorolást is kaphat a klub, mint annak idején a Juventus vagy a Glasgow Rangers. Amennyiben csak a munkatársak egy csoportjának (plusz ezek szerint Charnley) felelősségét állapítják meg, a klubot nem éri szankció. Volt aki szerint pontlevonás biztosan nem várható, (elvégre pontot az FA von le, nem az adóhivatal) inkább a pénzbüntetés valószínű.

A szabályozás szerint az FA akkor von le pontot, ha egy csapat nem felel meg az FA financial rules-nak, azaz fizetésképtelen lesz. Kiindulva abból, hogy milyen tulajdonosi háttér van, és milyen TV-s pénzek jönnének a PL részvétellel, nem hiszem, hogy olyan adóhiány + bírság megállapítható, hogy Ashley ne fizesse ki. 

Összességében több a negatív, pesszimista komment, pedig még a vádlottak pontos kiléte, sőt a vádak sem biztosak. Várjuk a fejleményeket.  

Hajrá Newcastle!

Mark29