Mark29 champo review

Az előző részben lezártuk a 2016-os őszt, ami a kiesés okozta keserűség után többé-kevésbé biztatóra sikerült. Nem hengereltünk, a játék sem volt mindig meggyőző, de azt azért kizárhattuk, hogy annyira megcsúszik a csapat, hogy esetleg "Leeds szindrómától" kell majd tartani, és a harmadostály felé vesszük az irányt. A  velünk együtt kieső csapatok közül ez a veszély inkább az Aston Villa-t fenyegette, gyorsan el is zavarták Roberto Di Matteo-t és a rutinos Steve Bruce-t ültették a helyére. Hogy ennek mi köze volt hozzánk? Megtudhattuk, az utolsó forduló utolsó perceiben. Hajtás után a második rész.

 

2017. január

Az új esztendőt nem kezdtük valami jól. A Blackburn elleni mérkőzés végeredmményét látva nem igazán tudtuk eldönteni, hogy még a szilveszteri macskajaj miatt káprázik a szemünk, vagy szimplán csak egy de ja vu érzés kerített hatalmába. A Rovers megint legyőzött 1:0-ra. A gólt megint a skót középső védő, Charlie Mulgrew szerezte, csak ezúttal nem a 75. hanem a 74. percben. Elmondhatjuk tehát, hogy oda-vissza verte a Newcastle-t az a Blackburn Rovers, akik végül - drámai küzdelemben, az utolsó jáétknapon - kiestek a Championshipből. A hóközi meccsek aztán jól sikerültek, az utolsó januári összecsapásból viszont egy nagyon kínos blama lett: 3:0-ás vereség az Oxford csapatától az F.A. kupában, amit nem nagyon lehet megmagyarázni. Mbemba, Diame és Atsu elment Afrika Kupázni, így aztán nagyon kellett összpontosítani, hogy ki ne csússzon a csapat kezéből az irányítás.

Eredmények:

Blackburn - Newcastle 1:0

Birmingham City - Newcastle (F.A. Kupa) 1:1 (Murphy)

Brentford - Newcastle 1:2 (Gayle, Murphy)

Newcastle - Birmingham City (F.A. Kupa) 3:1 (Ritchie 2, Gouffran)

Newcastle - Rotherham 4:0 (Murphy, Ritchie 2, Ayoze)

Oxford United - Newcastle 3:0

2017. február

Annak ellenére, hogy a február csak 28 napos, sikerült hét meccset is beiktatni a menetetrendbe. Nagyon feszes tempó volt ez, éppen ezért szép teljesítmény, hogy veretlenül sikerült lehozni ezeket a mérkőzéseket. A Villa legyőzésével és a Norwich elleni döntetlennel eldőlt az is, hogy a másik két ex-PL tag elleni presztizs csatákban 4-4 pontot szereztünk.

Mark29 champo review

A hónap utolsó mérkőzése pedig kvázi a bajnoki döntő volt. A Brighton ellen idegenben gyorsan hátrányba kerültünk. A Sirályok javára befújt büntetőt Glen Murray értékesítette. A Newcastle nyomása csak a hajrára lett kifizetődő. A 80. percben Diame sarkáról perdült fel a labda, és a fizika törevényeit meghazudtolva hullott be a kapuba. Kilenc perccel később pedig egy gyönyörű támadás végén Ayoze Perez megszerezte a győztes gólt.

Eredmények:

Newcastle - QPR 2:2 (Shelvey, Ritchie)

Newcastle - Derby County 1:0 (Ritchie)

Wolverhampton - Newcastle 0:1 (Mitrovic)

Norwich City - Newcastle 2:2 (Ayoze, Lascelles)

Newcastle - Aston Villa 2:0 (Gouffran, Lansbury - öngól)

Newcastle - Bristol City 2:2 (Smith - öngól, Clark)

Brighton - Newcastle 1:2 (Diame, Ayoze)

2017. március

Amilyen feszes tempóban fejeződött be a február, olyanban indult a március is. Viszont ebben a hónapban csak négy mérkőzés szerepelt a programban. Egy győzelem, egy vereség és két döntetlen, de szerencsére nem olyan csapattól kaptunk ki, akik a végső harcban a vetélytársaink lettek volna. A Fulham volt az, aki a St. James' Park beli győzelmével elmondhatta magáról, hogy oda-vissza meg tudta szerezni ellenünk a 3 pontot. Rajtuk kívül ez a már említett Balckburnnek és a Sheffield Wednesdaynek is sikerült.

Eredmények:

Huddersfield - Newcastle 1:3 (Ritchie, Murphy, Gayle)

Reading - Newcastle 0:0

Newcastle - Fulham 1:3 (Murphy)

Birmingham City - Newcastle 0:0

2017. április-május

Áprilsban ismét rekord mennyiségű, azaz hét mérkőzést is játszottunk, és a hónap végére eldőlt, hogy visszajutunk a Premier Leaguebe. Három nyeretlen mérkőzésünk is volt ebben a sorozatban, amivel a Brighton szépen el is húzott, és vezették a bajnokságot. Olyannyira, hogy ők előbb bonthattak pezsgőt, hogy az első osztályú tagságukat ünnepeljék.

Mark29 champo review

Április 24-én viszont, a Preston North End 4:1-es legyőzésével a mi feljutásunk is biztossá vált, így aztán lényegében már "csak" az volt tét, hogy kié lesz a bajnoki cím. A Brighton totálisan nyerő helyzetben volt, de a feljutás elérése után mintha kipukkadtak volna. Az utolsó meccsek sorozatos botlásai miatt a zárófordulóra már mindössze egyetlen ponttal vezették a tabellát. Az első és egyetlen májusi fordulóban Chris Hughton fiai az Aston Villa vendégei voltak, a Newcastle pedig a Barnsley-t fogadta. Mi végig dominálva, hoztuk a meccsünket, de mindez mit sem ért, hiszen a Brighton a 64. percben megszerezte a vezetést. a forgatókönyv csak a szokásos volt. Kiállítás, és tizenegyes, amit Glenn Murray értékesített. Steve Bruce a mérkőzés előtt lenyilatkozta, hogy akárhol is dolgozik, a nap végén azért ő egy geordie. Newcastle-ből származik, ott élnek a szülei, természetes, hogy elvárják tőle a jó eredményt. A botrányosan kezdett, de tavaszra úgy ahogy megmentett szezonjuk utolsó mozzanata jó üzenet lehetett a jövőre nézve.

Mark29 champo review

Mármint hogy nem adták fel, nem akarták, hogy az ő pályájukon más ünnepeljen bajnoki címet. Jack Grealish nem túl erős, nem túl pontos lövése pont úgy kacsázott el a kapuig, hogy sem a védők, sem Stockdale kapus nem tudott reagálni rá. A döntetlennel a Brighton lecsúszott a bajnoki címről, a kupát pedig a semleges helyszínen gyorsan helikopterre rakták, és Newcastle-be vitték.   

Eredmények:

Newcastle - Wigan 2:1 (Gayle, Ritchie) 

Newcastle - Burton Albion 1:0 (Ritchie)

Sheffield Wednesday - Newcastle 2:1 (Shelvey)

Leeds United - Newcastle 1:1 (Lascelles)

Ipswich Town - Newcastle 3:1 (Murphy)

Newcastle - Preston North End 4:1 (Ayoze 2, Atsu, Ritchie)

Cardiff City - Newcastle 0:2 (Atsu, Hayden)

Newcastle - Barnsley 3:0 (Ayoze, Mbemba, Gayle) 

A végeredmény tehát így alakult. Az eredmenyek.com táblázatát böngészve a fontosabb számokat mind láthatjuk. A Fulhammel és a Norwich-csal holtversenyben a legtöbb rúgott, mígy a Brightonnal holtversenyben a legkevesebb kapott gól. A legtöbb győzelem, és a - szintén a Fulhamhez hasonlóan - második legkevesebb vereség. Itt azért meg kell jegyezni, hogy hét évvel ezelőtt Chris Hughtonnal összesen négy zakóval sikerült abszolválni a szezont. A gólkirány a Ledds új-zélandi támadója, Chris Wood lett 27 találattal, mögötte pedig hármas holtverseny Dwight Gayle, Tammy Abraham és Glenn Murray között, akik egyaránt 23 alkalommal találtak be az ellenfeleknek.

Mark29 champo review

A bajnoki cím bezsebelése óta elméletben sokminden történt, gyakorlatban nem annyira sok, mármint olyasmi, ami kézzel fogható. Van szép új mezünk, (habár szerintem a Champo hazai mez az elmúlt évekhez képest kimondottan jó darab volt) a klub 125. születésnapjára készített címerrel és immár a Wonga felirat nélkül. A Fun88 nevű kínai online kaszinó 24 millió fontot fizet ezért három évre, ami majdnem a duplája annak, amit az eddigi szerződés hozott a konyhára.


Mark29 champo review

Az átigazolások terén Rafa Benítez élt a Christan Atsu kölcsönszerződésében szereplő opciós vásárlási lehetőséggel, így a ghánai szélső körülbelül 6.3 millió fontért négy évre a Newcastle-be igazolt. A pletykák meg úgy ömlenek a netről ránk, hogy szinte lehetetlen naprakészen követni az eseményeket. A legújabb történet szerint Pepe Reina érkezhet, aki Benítezzel már a Liverpoolban és a Napoliban is dolgozott együtt. Hogy minek egy új kapus? Nos Woodman valószínűleg megy kölcsönbe a Champoba, Sels eladó, Elliott lába továbbra is fáj. Még az is erlőfordulhat, hogy az ír kapus kihagyja a felkészülési szezont. Krul ugyan felgyógyult, de az AZ színeiben tavasszal nem nyújtott valami kiemelkedőt. Lehet, hogy ő is eladóvá válik. Így már nem is olyan butaság a 34 éves spanyol szerződtetése. Reina mellett egyébként már több mint harminc játékos neve merült fel, köszönhetően annak a sajtóban megelebegtetett infónak, hogy Beníteznek több mint 100 millió font áll a rendelkezésére az előttünk álló átigazolási szezonban.  

Szép volt? (Nem). Jó volt? (Nem mindig). Köszönöm, ennyi! a lényeg, hogy újra a Premier League-ben szerepel a csapat. Ott, ahová tartozik.

Amennyiben élő szóban is szeretnétek meghallgatni a szezon értékelését, megtehetitek a Youtube-on, ahol a Büntető Podcast élő adásában szerepelek majd meghívott vendégként ma, azaz  június 1-én 21:00 órától. Hallgassátok, a chat falon kérdezzetek, a büntetős srácokkal igyekszünk majd mindenre válaszolni.

Köszönjük az egész szezon során tanúsított figyelmet. Találkozunk a Premier Leagueben, és persze - ha kicsit ritkábban is, de - egész nyáron, tekintve, hogy Rafa nagy költekezésre készül. Még ha a blog egy kicsit ritkábban is jelentkezik majd, a Facebook oldalunkon minden fontos átigazolási információt megosztunk Veletek.

Hajrá Newcastle!

Mark29