A vasárnapi családi mozidélután Disney-vel ezúttal törölve, mert 14:30-tól Tyne-Wear derbit rendeznek a St. James' Parkban. Nagyon régen volt már, amikor mindkét gárda ennyire rosszul állt volna a bajnokságnak ebben a szakaszában. Olyan meg talán csak 2008/2009-es szezonban, hogy a Newcastle állt volna rosszabbul.

premier league Mark29 sunderland tyne-wear Benitez
2011 augusztusa... régen volt

Ami még elkeserítőbb, hogy utoljára négy és fél évvel ezelőtt, 2011 augusztusában sikerült derbit nyernünk, egy Ryan Taylor szabadrúgás góllal. Azóta sok víz lefolyt a Tyne-on (meg a Wear-en is), és két döntetlen mellett zsinórban hat Sunderland győzelem született. Ezúttal viszont minden másképpen van/lesz.

 

 

1. Most mi állunk rosszabbul

Bizony, habár ez meglepő lehet annak fényében, hogy tavaly Mi csak az utolsó fordulóban, a Sunderland viszont pár körrel előbb bebiztosította a bennmaradást. Az elmúlt években véghez vitt, nagy sunderlandi derbi győzelmi sorozat tavaszi meccseit viszont egytől egyig olyan szakaszában rendezték a bajnokságnak, amikor a fekete macskák mélyebben voltak. Aztán nyertek, és megállíthatatlanul törtek előre, megmenekülve a kiesés elől. Az igaz, hogy most is csak egy ponttal állnak jobban, viszont akkor is az a helyzet, hogy jobb pozícióban várják az összecsapást. Természetesen objektíven nézve mindkét csapat botrányosan szerepel, hiszen derbi ide vagy oda, fél szemmel nézni kell a többi eredményt, és drukkolni, hogy a WBA legyőzze a Norwich-ot, és valami csoda folytán az Aston Villa a Swansea-t.

premier league Mark29 sunderland tyne-wear Benitez
Ősszel jobbak voltunk, amíg nem jött a "bíró"...

2. Most mi cseréltünk edzőt

A mágikus edzőcsere. A Sunderland elég gyakran él ezzel a megoldással, és tulajdonképpen a rövid távú célokat sikerül is megvalósítani. A hasonlóság ezúttal kisérteties. 2013 májusában Martin O'Neill helyére nevezték ki Paolo Di Canio-t, aki az első meccsén vereséget szenvedett a Chelsea-től, majd jött a Derbi a St. James' Parkban. Az eredmény 3:0-ás siker. Ki ne emlékezne a térden csúszó olaszra? Fél évvel később aztán annyira megromlott az edző viszonya a játékosokkal és a vezetőséggel is, hogy mennie kellett. Érkezett Gustavo Poyet. Az első meccsén sima, 4:0-ás vereséget szenvedett a Swansea-től, majd jött a Tyne-Wear derbi ahol 2:1-re győzni tudott. Az uruguayi másfél évig volt a csapat edzője, és szinte napra pontosan két éve, 2015. március 17-én nevezték ki helyette Dick Advocaat-ot. Lássatok csodát, a veterán holland az első meccsén (négy nappal a kinevezése után) kikapott 1:0-ra a West Ham-től, majd következett a Newcastle. Természetesen nyertek, ezúttal 1:0-ra. Ezek után biztosan nem lesz semmilyen megleptés Sam Allardyce első napjainak bemutatása kapcsán. 2015. október 15-én nevezték ki, és két nappal később kikapott a Sunderland a West Bromwich Albion-tól 1:0-ra. A második meccse pedig a 3:0-ra megnyert derbi volt.

premier league Mark29 sunderland tyne-wear Benitez
Most nálunk kormányozza új kapitány a süllyedő hajót

Na, de most más, pont fordított a helyzet. Végre valahára elküldték Steve McClaren-t és érkezett Rafa Benitez. Nekem nem tartozik a kedvenceim közé a "Pincér", de azt el kell ismerni, hogy a közelmúlt Newcastle edzőihez képest minőséget képvisel. Ráadásul az első meccsen kikapott 1:0-ra a Leicester City-től.

3. Egy mumussal kevesebb lesz.

Valójában kettővel. Steven Fletcher, akinek jól szokott menni a Newcastle ellen, januárban a Marseille-be igazolt, de természetesen elsősorban nem a skót támadóra gondoltam. A mumus Adam "Pedó" Johnson, aki éppen ítéletre vár az ellene indított bírósági eljárásban. A csinos (felnőtt) barátnője mellett úgy gondolta fiatalabb hús kell neki. A nyilvánosságra hozott sms-ek alapján az sem zavarta, amikor kiderült, hogy a Sunderland rajongó kiscsaj még csak 15 éves. Úgy fest, hogy végül is "csak" csók meg tapi volt, de ettől még simán lehet letöltendő börtön a vége. Az biztos, hogy a szerződését felbontották, így a derbin maximum nézőként lehet jelen. Persze ha van esze, akkor nem megy.

premier league Mark29 sunderland tyne-wear Benitez
Szerencsére ezt biztosan nem látjuk vasárnap

Ezek után tényleg győzelmet várhatunk, és várunk is, ahogyan minden derbi előtt. Remélhetőleg Benitez belenyúl a csapatba, és a Leicester elleni meccs tükrében változtat néhány dolgon. Nyilván a listavezetőről leszenvedett vereség nem jött jól, de a körülmények sem voltak ideálisak. Leshelyzet utáni gól, meg nem adott tizenegyes, a mezőnyben egyértelmű Leicesternek fújás. Ennek ellenére volt hajtás, és szoros meccset sikerült játszani egy olyan csapattal, amelyik 39(!) ponntal áll előttünk. Amit kérünk, mi szurkolók:

  • Két csatár, komolyabb támadójáték
  • Küzdelem, harc az utolsó pillanatig

Nem túl sok igaz? Emellett nem lenne rossz végre korrekt bíráskodás. Nem kell, hogy a hazai pálya előnyeit élvezzük, persze inkább ez, mint az utóbbi években lejátszott derbik, ahol kimondottan a Newcastle ellen fújtak. Kiállítások, büntetők, les miatt meg nem adott gólok, mind-mind ellenünk. Elég volt ebből, kérdés, hogy Martin Atkinsontól várhatunk-e becsületes működést.

A mérkőzést vasárnap 14:30-tól a DigiSport 3 élőben közvetíti.

EDIT: Tegnapi hír, hogy Patrick Kluivert ajánlotta magát Rafa Beniteznek, azaz, hogy csatlakozna a Newcastle edzői stábjához. Elképzelése szerint a csatárok munkáját segítené, mert  elmondása szerint "rossz nézni, hogy egy csapatnak, amiben játszottam ennyire nem megy a góllövés". Szerintetek segíthetne a korábbi holland gólvágó?

Hajrá Newcastle!

Mark29