Egy hideg, esős este a Britanniában. Ez most nem a Britannia blognak a népszerűsítése, ahol szintén publikálni szoktam (na jó egy kicsit annak is), hanem a ma este várható körülmények. A mindig hideg Britannia stadion, a mindig zajos "Fazekasok", és a mindig kemény, de most már jól is játszó Stoke City. Ez már nem Tony Pulis együttese, ahol a legfőbb taktikai elem Rory Delap negyven méteres bedobása volt. 

premier league Stoke City Britannia Mark29

Az előző bajnokság első felében, 2014 őszén, azaz lassan másfél éve vendégesekedtünk a Stoke City-nél. Szakadt az eső, pocsék volt a meccs, és egy Peter Crouch fejes góllal nyertek a hazaiak. A fenti kép ezt a momentumot örökíti meg. Tisztán látható, hogy vacak az időjárás, de Coloccini ettől függetlenül esélytelen a fejpárbajban. A kapitány most biztosan nem lép pályára, de most ez nem számít. Nem számíthat. Nyerni kell, de minimum pontot szerezni. Hogy hogyan? A hajtás után egy-két tipp.

 

 

Az első, és talán a legfontosabb feladat Marko Arnautovic semlegesítése. Az osztrák válogatott szélső remek formában van, és eléggé kétkedve hiszem el, hogy Daryl Janmaat önmagában képes lesz megakadályozni, hogy újabb jó meccset hozzon le. Mondjuk a másik oldalon meg jó eséllyel Xherdan Shaqiri száguldozik majd, aki ha jó formában van, szintén kihívást jelent bármelyik védőnek. Középen pedig ott van Giannelli Imbula, a rekord igazolás, aki egyre jobban felveszi a Premier League ritmusát. Támadók tekintetében is jól áll a Stoke. Van két veteránjuk, a Newcastle ellen egyaránt sok gólt szerző Jonathan Walters (32) és Peter Crouch (35). Ugyanakkor a fiatalabb generáció, Mame Diouf (28) és Bojan Krkic (25) is minőséget képviselnek.

premier league Stoke City Britannia Mark29
Whelan, Butland és Pieters

Végül pár szót a védelemről, amit fel kellene törni. Jack Butland talán a legkomolyabb kihívója Joe Hartnak a válogatott kapujában. A fiatal játékos a St. James Parkban kivédte a szemünket, legalább 6-7 komoly mentést mutatott be a 0:0-ra végződő mérkőzésen. A kapitány, Ryan Shawcross sérülés miatt nem játszhat, ahogyan Charlie Adam sem. Viszont Eric Pieters és a Sunderlandből már ismert Phil Bardsley valószínűleg ott lesz a pályán. Ahogyan felépült a másik "kemény srác"  Glen Whelan is, aki a második számú kapitányként nagy valószínűséggel kezdeni fog. Ő az, aki pár éve néhány percen belül kétszer is agyonrúgta Yohan Cabaye-t, és mehetett zuhanyozni egy 5:1-re megnyert, két és fél kiállítással (két játékos + Mark Hughes) tarkított bajnokin.

Ennyit az ellenfélről. A Newcastle háza táján vannak pozitív és negatív hírek is. Ahogyan azt várni lehetett, nem mindenki épült fel azok közül, akiknek a gyógyulását tegnap még jósolták. Coloccini, Mbemba, Mbabu és Haidara nem bevethető, viszont Anita, Dummett, De Jong, Tioté, Cissé és Mitrovic is harcra kész. Itt fontos megjegyezni, hogy szép csendben véget ért a kínai átigazolási időszak is, a klub pedig nem adta el sem Papiss Cissét, sem Cheick Tiotét. Itt a kezdőm:

premier league Stoke City Britannia Mark29

Ahogyan a "Trollok" mondanák: McClaren plíííz! Nehogy Aarons-t játszasd bal bekknek, mert Shaqiri-t nem tudja levédekezni, és szegény srácnak teljesen hazavágod az önbizamát! Ha még nem sikerült... Egyébként a fiatal szélsővel a héten több portál is foglalkozott. A szerződése nemsokára lejár, a hosszabbítás valamiért még nem történt meg, viszont az Arsenal mellett az AC Milan és a Juventus is érdeklődik iránta. Igaz, hogy sérülékeny a srác, de ettől függetlenül hatalmas tehetség. Nem kellene elengedni.

A védelem tehát nagyjából adott. Középen és elöl viszont én bátrabban játszanék. Mitrovic alig épült fel, Cissé sokat kihagyott, így aztán Doumbia vagy Perez játéka lenne indokolt. McClaren agyalhat, hogy melyik kezdjen. Esetleg mindkettő? Naná! Nyilván semmilyen ezirányú képzettségem, végzettségem nincsen, de szerintem sok szurkoló nevében mondhatom, hogy ilyen adottságú csatárokkal a keretben NEM ELÉG EGY TÁMADÓ! Egyszerűen a gyorsabb, de gyengébb fajtát elnyomják, az erősebbnek meg nincs társa, akit megjátszon.

Ha pedig mindenáron támadó középpályást akar játszatni Wijnaldummal, akkor ott a "gyémánt" alakzat. Sissoko így be tud segíteni Shelvey-nek és addig valamelyik csatár kihúzódik a szélre.

Vagy, akár azzal is meg lehetne próbálkozni, hogy az idegenben teljesen súlytalan Wijnaldum a padon kezd, és Tioté, Anita, vagy Colback zúz középen Shelvey mellett. Esetleg Wijnaldum megy a szélre, és Sissoko a padra. Vele is közölni kellene lassan (vagy inkább gyorsan), hogy nem pótolhatatlan.

premier league Stoke City Britannia Mark29

Egy biztos, McClarennek most van kiből válogatnia. A Chelsea elleni vereség után azt nyilatkozta, hogy több tekintetben is belenyúl a csapatba. Kíváncsian várom, hogy mennyire lesznek markáns változások. Nehéz, de nem lehetetlen küldetés a ma esti, ráadásul tegnap már nem alakult minden olyan jól, mint hétvégén. A Sunderland az utolsó pillanatban egyenlíteni tudott a Palace ellen, a Bournemouth pedig simán nyert. Az Aston Villa és a Norwich szerencsére kikapott, így még mindig nem annyira rossz a helyzet. Egy győzelem tökéletes lenne, de már egy döntetlennel is elkerülnénk a kieső zónából. Egy verség viszont most nem fér bele. A bajnokságnak ebben a szakaszában egy Stoke City ellen már ez olyan luxus lenne, amit nem engedhetünk meg magunknak, mert akkor sokkal nehezebb meccseken kell majd a bravúr.

A mérkőzést nem közvetíti a Digi, de a streamek segítségével biztosan lehet majd követni az eseményeket.

Tippeljetek, szurkoljatok, sikerüljön a srácoknak egy hideg, esős estén a Britanniában.

Hajrá Newcastle!

Mark29