Ha szombaton kikap a Newcastle, akkor menesztik Steve McClarent! Ilyen és ehhez hasonló "infók" terjednek a közösségi médiában. Te jó ég, hányszor hallottuk már ezt a szöveget a szezon során. Általában egy hazai meccs előtt, amikor egy - papíron is - verhető csapat ellen léptünk pályára. Ilyenkor aztán megvertük példáult a Norwich-ot, vagy West Bromwich-ot, az öreg meg hátradőlhetett, és nyomhatta a süket dumáját arról, hogy beérik a kemény munka. Pedig nagyon nem. Van egy jó alapanyagból álló keret, akiknek nincs vezérük, aki összefogná, irányítaná őket.

Bournemouth Premier League Mark29

Szerdán például Coloccini nélkül is szinte tökéletesen működött a védelem. Jó, kellett hozzá egy "pulis-i" időket idéző, gyenge Stoke City, de akkor is. Amíg nem jött a képen látható Shaqiri gól (amit mellesleg Sissoko és Colback sem tudott blokkolni), nem sok helyzete volt a "Fazekasoknak". Taylor takarta a lövést Elliott elől, ráadásul a szél is megnyomta az egyébként is erősen rápörkölt bogyót. Ebből született a három pontot érő gól. Nagyon nincs viszont idő keseregni, szombaton délután érkezik a St. James' Parkba a kiesés elől futólépésben menekülő Bournemouth. Hajtás után egy kis értékelés.

 

 

A Stoke elleni meccs tanulsága az, hogy csak és kizárólag a hazai meccseken van bármilyen komolyabb reményünk a pontszerzésre. Talán a hazai szurkolók meg tudják adni azt a motivációt amire a stáb képtelen. A Bournemouth, a Crystal Palace, a Sunderland és a Swansea. Itt kell alkotni, ha bent akarunk maradni. Mert hiába lenne esélyünk a Norwich és az Aston Villa ellen is, ezzel a hozzáállással idegenben nem fogunk győzni.

A szerencsére sem számíthatunk, ez egy ilyen év. Akinek ez eddig nem volt világos, annak Doumbia kihagyott helyzeténél biztosan leesett. Egy meccsen, ahol az ellenfél egyetlen becsületes támadással (vagy inkább lövéssel) vezet a hajrában, támadunk, és a mi egyetlen becsületes akciónk végén a kapus bemutat egy, a lehetetlen kategóriába tartozó védést. Ilyenkor tényleg nincs miről beszélni. A "bohóc" viszont tud! Nézzétek csak:

Ugyanazok a panelek minden héten. "Keményen küzdöttünk", "dolgozunk tovább", "nem érdemeltük meg", "még 12 nagyon fontos meccsünk van" (na jó, itt a szám mindig változik). Nem tudom, hogy Pardew hagyta-e ott az irodában a közhely szótárat, vagy McClarennek van saját, de mindegy is. Elég volt a dumából. Tettek kellenek, gyors és látványos változás. Hozzá kellene nyúlni végre a csapat szerkezetéhez és az összeállításához is, és nem csak azért, mert mondjuk valaki megsérül. Továbbra sem azért koptatom a billentyűket, mert én akkora zseni vagyok, és most megmondom a tutit, viszont ahhoz nem kell szakembernek lenni, hogy megállapítsuk, ez így nagyon nem megy. Egy szurkolói oldalon találtam az alábbi grafikát a Bournemouth elleni kezdőre, és úgy döntöttem, hogy egy az egyben átveszem. Egyrészt így nem kell nekem a különböző alkalmazásokkal molyolnom, másrészt pedig én is így raknám össze a csapatot.

Bournemouth Premier League Mark29

Colback harmatos volt, simán beáldozható a két csatáros játékért. Mert azt a Stoke elleni meccs utolsó percei is (újra) megmutatták, hogy csak két támadóval tudunk komoly helyzeteket kialakítani. Valamiért ezt McClaren nem látja. Nem látja, hogy Cissének vagy Pereznek (most már Doumnianak) nincs aki megtartsa, lefejelje a labdát Mitrovic nélkül. Mitrovicnak pedig nincs társa, akinek lefejelhetné a labdát a többiek nélkül. Ahogyan nem látja azt sem, hogy Gouffrannak évek óta, Rivierenek meg még soha nem volt jó meccse Newcastle mezben. Nem látja, hogy a pályán muattott hozzáállás alapján néha Sissokonak nem ártana, ha a padra ültetné. Eleve az egész csapatnak nem ártana egy rendes fejmosás.

Az, hogy Shelvey kapta a karszalagot kimondottan jó döntés volt, habár a kényszer szülte, és valószínűleg nem lesz egy állandó helyzet. Coloccini elvileg visszatérhet szombaton, és ha fitt, akkor a helyét a kezdőben és a szalagját is vissza fogja kapni. Pedig nem kellene egyiket sem. Hagyni kellene Jonjo-t (sőt támogatni abban), hogy ő legyen a vezérbika. Hátha sikerülne felrázni ezt a punnyadt bandát.

Bournemouth Premier League Mark29

A Bournemouth ellen idegenben sikerült győzni egy alig becsorgó Ayozé Perez gólnak, valamint legalább nyolc Rob Elliott bravúrnak köszönhetően. Most jó lenne simábban elverni az újoncokat, akik az utóbbi két meccsen szerzett négy pontjukkal kicsit fellélegezhetnek.

A 16:00-kor kezdődő mérkőzést nem közvetíti a Digi. Maradnak a streamek, kérdés hogy hol van a határa az önkínzásnak? Amikor már azt mondjuk, hogy ezt inkább nem is nézem. Az biztos, hogy az utóbbi években nagyon erre terelik a szurkolókat.

Hajrá Newcastle!

Mark29