champo Mark29

Szombaton délután egy könnyű meccset játszik a Newcastle United. Papíron könnyűt. Könnyűt ahhoz képest, hogy utána a Brighton, Huddersfield, Reading trióval, kell megmérkőzni, ráadásul összesen nyolc nap leforgása alatt, mindhárom alkalommal idegenben. Ehhez képest a St. James' Parkban, a 21. helyezett Bristol City legyőzése tényleg sétagaloppnak tűnik. Pedig nem lesz az.

 

 

Kezdjük mindjárt a statisztikával. A számok bűvöletéből nézve a Bristol City egy számunkra kedvező ellenfél, igaz nem találozunk velük túl gyakran. 110 év alatt ez lesz a 28. mérkőzésünk ellenük. Az előző huszonhét összecsapás mérlege 11 győzelem, 10 döntetlen, 6 vereség, de ha a hazai meccsekt nézzük, akkor ez a számsor tizenhárom meccsen 6-5-1. Az az egyetlen vereség pedig még az 1910/1911-es szezonban volt. Persze, minden sorozat véget ér egyszer, de azért az is igaz, hogy a közös történelem alapján lehet okunk bizakodni.

champo Mark29

Leginkább azért, mert ez a Bristol City ritka peches szezont tudhat eddig maga mögött. A Chelsea-től kölcsönvett, képen látható Tammy Abraham például hiába szerzett már 18 gólt a bajnokságban, - amivel Dwight Gayle (20) és Chris Wood (19) mögött harmadik a góllövőlistán - mégis csak két pont választja el őket a kieső helyektől. Hogyan lehet ez? Egyszerű. Talán a Bristol City "adta le" a legtöbb pontot nyert helyzetből, azaz szegény Abraham hiába villog, ha a hátsó sor nem képes tartani az ellenfeleket.

A vendégek védelmének ezúttal nem kell majd tartani az őszi mérkőzést eldöntő Dwight Gayle-től. Sajnos a támadó hétfő este, az Aston Villa elleni meccsen 33 perc után jelezte, hogy gond van, ezért le kellett cserélni. Legjobb esetben is két hétpihenőre szorul, ami négy meccsnyi kiesést jelent, köztük a fent már hivatkozott fontos párharcokat. Rajta kívül Isaac Hayden műtét után lábadozik, ahogyan Aarons, Anita és Mbemba sem bevethető. Érdekes lehet még Matt Ritchie helyzete, aki egyetlen sárga lapra van az idei tizediktől, ami két meccs eltiltást jelent(het) neki. Valószínűleg ő pihenni fog, hogy a Brighton ellen mindeképpen játszhasson.

champo Mark29

Csatárposzton  pedig vélhetően Aleksandar Mitrovic kezd majd, Daryl Murphy pedig a padon foglal helyet. Mitro a Chronicle Live honlapján adott egy hosszabb interjút, amiben többek között azt is elmondta, hogy a tavalyi csapat részeként természetesen felelősnek érzi magát kiesés miatt, ezért is fontos, hogy segítsen a visszajutásban. Az mindenesetre biztos, hogy - Gayle hiányában - a következő meccsekre be kell készítenie a Xanaxot, mert egy esetleges eltiltás kivetkeztében komoly csatár gondok léphetnek fel. Viszont egy higgadt Mitroval komoly esélyünk lesz mindhárom idegenbeli mérkőzésen. Ebben a mezőnyben ugyanis aranyat ér, ha valalki jól tudja tartani, fedezni a labdát, vagy éppen lekészíteni lövésre. Főleg idegenben, a riválisok ellen, ahol bizony sok esetben az előrevágott labdák jelenthetik a fő támadási opciót.

A csapat többi része nem igényel változtatás, tehát egy Atsu ->Ritchie és Mitrovic -> Gayle módosítással nyugodtan kiküldhető az aston Villa elleni kezdő. Sokkal érdekesebb lesz, az ezután a meccs következő három forduló kezdőit hogyan variálja Rafa Benítez, aki valószínűleg erre az időszakra gondolhatott, amikor pár hete azt nyilatkozta, hogy a teljes keretére szüksége lesz a tavasz során.   

Meglátjuk, de nem a Bristol elleni meccsen. Tv közvetítés ugyanis nem várható.

Hajrá Newcastle

Mark29