champo Mark29

Vasárnap délután, 14:15-kor egy igazi rangadóval folytatódik a Newcastle számára a Championship. Az ellenfél az utóbbi fordulókban remek formában játszó Leeds United lesz, és az Elland Roadon olyan futball délután várható, amelyre hosszú évek ótan nem volt példa. A mérkőzés szomorú megemlékezéssel indul majd. A 11. percben a közönség állva fogja megtapsolni a két klub életében egyaránt fontos szerepet játszó, egy hét híján pontosan öt évvel ezelőtt elhunyt Gary Speedet.

A Championship jelenlegi állásáról, az erőviszonyok alakulásáról a héten a Britannia oldalán jelent meg írásom (katt IDE, ha még nem olvastátok), most pedig következzen kimondottan ennek a meccsnek a beharangozója.

 

Amit már a meccs előtt biztosan tudunk, hogy az eredménytől függetlenül a Newcastle fogja vezetni a tabellát a forduló után is. Az első hat helyezettből csak a Birmingham és a Reading tudott nyerni. A Brighton még pénteken ikszelt az Aston Villával, a Huddersfield és a Norwich pedig szombaton kapott ki a Cardiff City-től és a QPR-től. Ez egyrészt leveheti a terhet a játékosokról, de ha más szemszögből nézzük, akkor most itt az esély, hogy meglépjünk a mezőnytől. A karácsonyi "ereszd el a hajamat buli" előtt az ideális legalább kilenc pontos előny lenne. 

champo Mark29

Jonjo Shelvey ott lesz a keretben. Ahogyan várható volt azzal, hogy a középpályás meghallgatást kért, a héten nem hozott döntést az ügyében az F.A. fegyelmi bizottsága. Az állítólagos rasszizmus miatt persze még így is megkaphatja a minimum öt meccses eltiltását, de legalább ezen a rangadón bevethető lesz. Annak, aki nem olvasta külföldi oldalakon (vagy a Britanniás cikkemben), a sztori röviden annyi, hogy szeptember 17-én, a Wolves elleni 0:2-es vereség után a Farkasok játékosai jelezték a bíró felé, hogy Shelvey rasszista kifejezéseket mondott csapattársukra, a marokkói Romain Saissra. A bírók nem hallottak semmit. Elvileg nincs felvétel. Shelvey tagad, Saiss meg alig beszél angolul, ő elvileg nem is jelentette volna az egészet. Érdekes történet, de simán lehet, hogy emiatt dől ki a bajnokság talán legfontosabb szakaszára a karmesterünk.

champo Mark29

Shelvey tehát lesz, ezért én be is tettem a kezdőmbe. Sajnos Rolando Aarons a héten (pont a 21. születésnapján) egy edzőmeccsen benyelte a rettegett ACL Knee injury-t, a térdszalagszakadás egyik legdurvább változatát. Elvileg a napokban műtik is (lehet mostanra túl is van rajta), és utána derül ki, hogy 6, 8 vagy 12 hónap. Ugyanezt a sérülést szedte össze egy évvel ezelőtt Tim Krul, aki most már tartalék bajnokin védett az Ajaxban, de szeritnem elég, ha annyit írok Ryan Taylor...

champo Mark29

A másik nagy hiányzó Dwight Gayle lehet. A Champo góllövőlistájának vezetője a szombati hírek szerint verekedésbe keveredett péntek este, amikor a csapatkapitány, Jamaal Lascelles születésnapját ünnepelték. Állítólag úgy kiütötték, hogy azonnal lepadlózott, és helyben ki is köpte négy fogát. Az egy dolog, hogy ezt a mosolyt nem fogjuk látni egy darabig, de sokkal nagyobb baj, hogy szerintem nem fog pályára lépni vasárnap. Az eset egyébként egyelőre elég zavaros és bizarr, én csak azt nem értem, hogy hol volt Mitro, amikor ez történt?

champo Mark29

És akkor egy mém a jövőből... Gayle egészséges, és játszhat a Leeds ellen. Sőt, gólt is szerez, és itt van, ahogyan ünnepel. Elég beteg, főleg, hogy ezt egy Newcastle szurkolói oldalon találtam. Nekem Ricardo Pizzuti ugrott be egyből. Ha nem tudjátok ennyiből, hogy ő kicsoda, akkor gondoljatok az őszhajú kaszkadőrre, aki kb. minden Bud Spencer - Terence Hill filmben szerepel, és az ...és megint dühbe jövünk című klasszikus záró verekedésében sorra köpködi ki a fogait. Igen, ő a "ne, csak a fogamat ne!" fickó.

champo Mark29

A statisztikák egy hajszállal (azaz egy győzelemmel) melletünk szólnak, de főleg a közelmúlt miatt. Az Elland Roadon rendezett utolsó öt meccsen három győzelem, egy döntetlen, egy vereség. Ami azért csalóka, és nem ad valós alapot a számolgatásra, mert ezt az öt meccset 16 év alatt játszották, az utolsó például a 2003/2004-es szezonban. HOgy egyébként mennyire kiegyensúlyozott a mérleg az az összes lejátszott tétmeccs mutatja meg. Az eddigi 92 találkozón 38 Newcastle győzelem, 17 döntetlen és 37 Leeds siker.

champo Mark29

Aminek viszont mi, szurkolók mindenképpen örülhetünk, az az, hogy végre ismét TV-s meccset játszunk. Ez azt jelenti, hogy rengeteg, jó minőségű stream lesz a találkozóhoz. Az NUFC.com szerint (ahol egyébként az előbbi statisztikákat is találtam) a Sky Sports élő közvetítését még 19 csatorna vette át.

A Garry Monk vezette Leeds nagyon fogatkozik. Jó formában vannak, és ez lehetne számukra egy olyan lélektani pont a bajnokságban, ami után megragadhatnának az élmezőnyben. Kérik is a szurkolókat, hogy legyen telt ház, minnél többen szorítsanak a szezon meccsén. Viszont tudja ezt Rafa Benítez, és tudja a Newcastle is. Remélhetőleg kezeni is tudják majd.

Hajrá Newcastle!

Mark29