Lehet, hogy végre megtörténik? Tényleg érkezik valaki? Sőt, nem is egy, egyből három új játkosunk is lesz? Kik ők, honnan jönnek? Hasznosak lesznek? Mit várjunk tőlük? No, egyelőre több kérdést nem is tennék fel, hanem inkább igyekszem ezeket megválaszolni!

 

Kezdjük a szélsővel. Henri Saivet 25 éves, a legjobb korban van, 1990-es születésű. Mindkét szélen bevethető, de középen is jól érzi magát. Gólokat és gólpasszokat, elfutásokat és beadásokat várhatunk tőle. No meg azt, hogy robosztus, izmos testfelépítésének köszönhetően nem lesz olyan súlytalan, mint Thauvin. 

Megmondom mi az én bajom: pont ugyanolyan tapasztalatlan játékos, mint Cabella vagy Thauvin. A 20-as évei közepén jár, szélső középpályás, Franciaországból érkezik és még sosem játszott Angliában. Szinte 100 % , hogy holnaptól már a mi játékosunk lesz, ezt a twitter üzenetektől és követésektől kezdve az is igazolja, hogy ha minden igaz, már Newcastleben is töltötte a délutánt. Lényegesen olcsóbb, mint Thauvin volt - kb 2 millió fontra becsülik és 4,5 -ért fogjuk leigazolni - így akkorát nem bukhatunk.  Ha bejön, jó, ha nem ez a pár milla belefér. A kérdés csak az, hogy rögtön a kezdőbe kerül-e és ha igen, ki szorul ki, ki megy be középre, hogy ő a szélen játszhasson? Vagy középre megy szűrni és Sissoko marad a szélen. Érdekes kérdés lesz. A post végén felvázolok majd néhány lehetséges felállást, de előbb lássuk ki érkezhet még!

 

A kopasz! Igen igen, Jonjo Shelvey egyre közelebb kerül hozzánk. A védekező kp poszton, vagy amolyan rohanós box to box midfilderként is bevetethető ANGOL játékos 1992-es születésű, ami ezt jelenti hogy 24 éves lesz - egészen pontosan február 27-én. 8,5 millió fontra teszi a Transfermarkt az értékét, mi 11-ért tudnánk elhozni. És remélem el is hozzuk. Meg is mondom, hogy miért.

Nem azért mert hasonlít a bulldog Gravesenre. Nem is - csak - azért mert angol. Hanem azért mert egyrészt ezzel beismeri a vezetőség, hogy Tioté, Anita és Colback sem megfelelő a labdaszerző, romboló középpáláy posztján, másrészt azért, mert Shelveyt sokszor láttam jól játszani,  ha akar, úgy megy mint egy veszett kutya. Pont ilyenre van szükség. Anitával, Tiotéval és sokszor Colbackkel is az a baj, hogy körülményesek támadásban, lassan gondolkodnak, forgolódnak és lőnem meg már szinte egyáltalán nem lőne kapura - a kulcspasszokról meg ne is beszéljünk. Ha Shelveyt tudja motíválni McLaren és elhiszi, hogy akár még az angol EB keretbe is bekerülhet, akkor menni fog mint az őrült. És pont erre van szükség.  Miközben ezt írom, egyre több formáció áll össze a fejemben :) Mindenesetre szerintem egy jó Jonjo elkell ebbe a Newcastlebe és ha úgy játszink nálunk, mint ahogy ellenünk játszott az idény elején, akkor nem lesz vele baj!

 

És akkor jöjjön a harmadik Amigo, Saido Berahino. A West Brom csatára annyira nem áll közel az átigazoláshoz, mint az előző két játékos, ugyanakkor talán leginkább rá lenne szüksége a csapatnak. Ugyanis gólok kellenek, nagyon, nagyon kellenek, de annyira mint egy falat kenyér egy fél éve éhező láncravert hangyának. Tehát Berahino. A kis Saido 1993-as születésű, 22 éves, augusztusban lesz 23. Managerben pont az ilyen játékosokat szoktam leigazolni, rúgnak 20-25 gólt 2-3 éven keresztül, aztán 40 milláért mehet a Realnak. De térjünk vissza a valóságba. Berahino kb. 11 millió fontot ér, állítólag 18-ért tudnánk elhozni. És el is kéne. El bizony, de kurvára.

Ahogy már fentebb is írtam, gólok kellenek és egy fiatal, ambiciózus támadó, aki tavaly 45 meccsen 20 gólt és 6 gólpasszt adott - hozzáteszem a West Bromban, nem a Cityben - képes lehet arra, hogy a szezon második felében kihúzzon minket a szarból. Egyrészt azért mert ő is megválthatja a jegyét az EB-re egy 15 gólós félszezonnal, másrészt azért mert a West Bromban úgy összeveszett azzal a tapló Tony Pulissal, hogy elvétve játszik pár percet. Mindenképpen váltania kell. A Tottenham is kinézte, de ott Keane cseréje lehet csak, míg nálunk fix kezdő lenne - akár Mitroval együtt, akár egyszemélyes ékként. 

Mindhárom játékos beleillene a Newcastle játékospolitikájába, miszerint 26 év alatti játékost veszünk, olyanokat akikben van potenciál. Ez néha nagyon nem jön be - Cabella, Thauvin - néha egy kicsit bejön - Mitrovic még összeszedheti magát - és néha telitalálat - Wijnaldum és Mbemba a szezon két felfedezettje. És akkor nézzük, hogy mire mehetünk ezzel a kerettel a lehetséges érkezőkkel kiegészülve.

Azt gondolom, hogy ha ez a három játékos hozzánk szerződik, akkor nagyon nem lehetnek kiesési gondjaink. Elvben ezzel a kerettel sem lehetnének, de velük már végkép nem.

Ha ők jönnek, akkor viszont: Cissé, Gouffran, Marveaux, Riviere és Tioté is mehet amerre lát.

Na nézzük csak, hogy milyen felállással vághatnánk neki a szezon második felének!

Elliot a kapuban egyértelműen meghálálta a bizalmat, nagy szerencsénk van vele, jövőre nagy lesz a verseny az 1-es mezért! És ez kell is! 

A hátvéd sorban Janmaat egyértelmű, a belső védők közül pedig Mbemba helye megkérdőjelezhetetlen. Colo többször játszik jól, mint rosszul, de sajnos lassú és már a levegőben is gyakran megverik. Ide mindenképpen kéne még egy játékos, de mint tudjuk a vezetőség hátvédet csak nagyon nagyon ritkán igazol. Őszintén szólva Lascalles csalódás, tőle többet vártam, Williamson nyilván mehet amerre lát, ugyanakkor Dummetet inkább középső védőként tudnám elképzelni. Vagy természetesen Steven Taylort, aki ha minden igaz lassan vissza is tér. A bal oldali hátvéd pozíciójában pedig egyértelműen Mbabut kell játszatni: fiatal, hajtós, lelkes és raszta! Mi kell még?! De tényleg, nekem minden meccsen nagyon bejött a játéka remélem ezt a vezetőség is így látja...

A középpálya már érdekes kérdés. Wijnaldum helye alap, nem is vele van a gond, inkább csak a helyével. Ő legszívesebben középen játszana és ez így is van jól, de ez csak egy 4-2-3-1 vagy 4-4-2 esetén megoldható. Kérdés, hogy mi a legjobb felállás. Rajta kívül még Sissoko helye bérelt. No meg, Saiveté és Shelveyé ha egyszer leigazoljuk őket. Így viszont Colback és Anita csak csere lehet, nem beszélve Tiotéról ( de szerintem ő lelép). No meg Thauvinról, akinek nagyon nagyon nem jött be a váltás. De Jong pedig attól tartok örök ígéret marad, ő is nagyon bebukta a sérüléseivel...

 Perezre egyel feljebb számíthat McLaren, ha ilyen sokan lesznek a középpályán: akár hamis 9-esként, akár szélső csatárként egy nagyon támadó szellemű 4-3-3-as felállás esetében. Természetesen Berahinot a kezdőbe kell rakni - ha egy csatárral állunk fel, akkor egyedül, ha kettővel akkor pedig Mitrovic vagy Perez párjaként.

Ebből is látszik, hogy egy ilyen kerettel azért elég nagy a variációk száma, innentől kezdve már csak egy jó edző kell, aki kihozza a maximumot a játékosokból. Attól nagyon nagyon tartok, hogy erre McLaren teljesen alkalmatlan, azonban ne legyen igazam... Ha viszont januárban sem szerzünk pontokat, az igazolások viszont kéznél lesznek, akkor nincs más megoldás, mint leváltani ezt az alkoholista(fejű) dilettáns faszkalapot.

Néhány felállás csak úgy, kinek melyik tetszik?

Elliot

Janmaat - Mbemba - Taylor - Mbabu

Sissoko - Shelvey - Wijnaldum

Saivet - Berahino -Perez

 

Elliot

Janmaat - Mbemba - Coloccini - Mbabu

Shelvey - Sissoko

Saivet - Wijnaldum - Perez

Berahino

 

Elliot

Janmaat - Mbemba - Dummet- Mbabu

Shelvey - Colback

Sissoko - Wijnaldum - Saivet

Berahino

 

Elliot

Janmaat - Mbemba - Coloccini - Mbabu

Sissoko - Wijnaldum - Shelvey - Saivet

Mitrovic - Berahino

Ejha de hosszú poszt lett! Válogassatok a felállásokból és írjátok meg a véleményeteket!

Hajrá Szarkák!