Ahogyan azt előző írásban is említettem, most tovább folytatjuk a Deloitte 2015/2016-os szezonjának bevételek alapján történő ragsorolásának elemzését. Annyit érdemes előjáróban megemlíteni, hogy a foci a legnépszerűbb sport és így az egyik legnagyobb nézőszámot is generáló sportág. Népszerűsége napjainkban tetőzik, és ezt mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy az első ilyen lista elkészítésénél a Manchester Utd. volt az első 88 millió fontos éves bevétellel. Ehhez képest most látjuk, hogy a Manchester Utd-nak 689 millió euró volt a bevétele.  Ez nem a véletlen műve.

Azt érdemes tudni, hogy a 10 éve készülő lista történetében eddig összesen 42 különböző csapat szerepelt, 11 különböző ligából. A legmeghatározóbb bajnokságok természetesen a négy nagy: angol, olasz, spanyol és német liga. Azt hiszem ezzel nem mondtam újat. Ebben az évben volt az első alkalom, amikor a csapatok át tudták lépni a 600 millió eurós bevételi határt, és ebben az évben ez egyszerre három csapatnak is sikerült (Manchester Utd – 689 M euró, Barcelona – 620,2 M euró és a Real Madrid – 620,1 M euró).

 

A foci népszerűségének fejlődése azon is jól látható, hogy az előző évhez képest a Manchester Utd. bevétele 519,5 M euróról 689 M euróig emelkedett.  Ez azt jelenti, hogy csak az előző évhez képesti bevétel növekedésével a Manchester Utd a 21. lenne a világon. A Newcastle 168,2 M euró éves bevételét is meghaladja a maga 169,5 M eurós növekménye. Elképesztő számok.

 

A Bayern München az idei árbevételével torony magasan nyerte volna az előző évet, de most az 592 M euró még a dobogóra sem volt elegendő. Ha viszonyítási alapot akarunk, akkor vegyük a magyar első osztályt, amely csapatok játékosainak összértéke 83,5 M euró. Ami azt jelenti, hogy a Manchester Utd. egy éves árbevételéből több, mint 8-szor tudná megvenni az egész nb 1-es játékoskeretet piaci áron.

Az utolsó három évben az a lista első 10 helyét mindig ugyanazok a klubok foglalták el, csak a sorrend változott. Lehet is látni, hogy a 10. helyen lévő Juventus 341,1 M eurós bevétele és a 11. helyen lévő Borussia Dortmund 283,9 M eurója között jelentős különbség van. Igaz ilyen különbségek vannak a top 10-ben is például a 4. Bayern München és az 5. Manchester City között, de a 6. PSG és a 7. Arsenal között is.

A 20-as listán egyébként egy olyan csapat van, aki eddig még soha nem szerepelt ezen a listán, az pedig a meglepetésre bajnokságot nyerő Leicester City, és ezen azt hiszem, hogy nincs is semmi meglepő. A világ összes sportműsorában benne voltak, mindenki figyelte őket, hogy mikor fog kipukkadni a lufi, és a bajnokság vége felé pedig már kultusz alakult ki a csapat körül.

De miből is jönnek ki ezek az irdatlan számok. Összességében az idei lista rekordot jelentő 7,4 milliárd eurós bevételt foglal magában, ami 12%-os növekedés az előző évhez képest. Három részre lehet szétszedni a bevételi forrásokat, amikkel ez a lista számol:

  1. Műsorszórási jogokból származó bevételek, amiben benne van a saját bajnokságuk és a nemzetközi kupákban való szereplés által realizált bevételek.
  2. Kereskedelmi forrás: ez magában foglalja a mezszponzorokat, a stadion szponzorokat, a mezek, és különböző ereklyék értékesítéséből származó bevételeket, de ide számolják a stadion túrákat és egyéb reklám bevételeket is.
  3. Meccsnapi bevételek, amik a jegyek értékesítéséből származnak.

Ezek a fenti három forrásból származó bevételek az előző évhez képest jelentősen változtak, ami mutatja a sportág népszerűségét. A műsorszórási jogokból származó bevétel 49%-ot növekedett, az előző évhez képest, ami brutális növekedés, de nem marad el ettől a kereskedelmi forrásból származó bevételek növekedése sem, ami 42% volt. Ehhez képest csupán 9%-al növekedtek a meccsnapi bevételek.

Azt is érdemes azért nézni, hogy egy csapatok bevételeinek forrása milyen arányban állnak egymáshoz képest. Átlagosan a top 20-as csapatoknak a teljes bevételének 43%-a érkezik kereskedelmi forrásból, 39%-a műsorszórási jogokból és 18% a meccsnapi bevételekből.

Ha az angol foci szemszögéből nézzük a listát, akkor érdemes azt tudni, hogy a Manchester Utd. az elmúlt 20 év legmagasabban rangsorolt csapata ezen a listán, aki eddig csupán egyszer nem volt benne a top 3-ban. A csapat bevételeinek alakulását az sem befolyásolta, hogy megjelent a városban egy másik jelentős bevételi forrással bíró csapat, illetve az sem, hogy a Utd. az előző néhány szezonban nem a megszokott helyen zárta a bajnokságot. Az angol csapatok helyzetét viszont jelentősen rontani fogja a font erejének csökkenése az euróhoz képest, aminek egy jelentős kiváltója a brexit.

Ha már megemlítettük a sok angol csapatot, akkor érdemes említést tenni az egyetlen francia csapatról is a PSG-ről, aki az előkelő 6. helyet foglalja el, de mégis neki a legmagasabb kereskedelmi forrásból származó bevétele az összes klub közül.

Sajnos az olasz foci szerelmeseinek viszont rossz hírem van, mivel az olasz csapatok helyezései, évről évre minimális megingás mellett romlanak.  Amíg 2002/2003-as felmérésben az Inter, Juventus és az AC Milan is top 6-os volt, addig mostanra a Juventus tud csak a top 10-be kerülni, a többiek a lista alsóbb régióiban foglalnak helyet.

Az orosz piac is képviselteti magát a listán, a Zenit Szentpétervár a 17. helyen van, és bevételeinek 74%-át a kereskedelmi bevételek teszik ki, ami arányaiban nézve a legmagasabb a top 20-as csapatok közül.

Zárszónak annyit meg kell még említeni, hogy a La Liga tévés jogdíjainak emelkedése miatt, a Real Madrid, Barcelona és Atletico Madrid hármas jelentős előrelépést fog a közeljövőben tenni, mivel a második legmagasabb jogdíjakat fogják kapni a csapatok az angol bajnokság után. Itt a németeket előzik majd meg.

Ruzsinho da Costa