Régen jelentkeztünk gazdasági elemzést előtérbe helyező írásokkal, így most ezt közkívánatra rendszeresítjük. Sok témával készültem ebben a témakörben, tehát lesz miből csemegéznie a kedves olvasónak, akinek annyi csak a dolga, hogy néhány naponta szépen visszajár az oldalra és elolvassa az elemzéseket. A mostani elemzés nem csak a Newcastle Utd-ről, sőt inkább a világ többi csapatáról szól, de a Newcastle helyzetét is viszonyítjuk a világ elithez. 

Mai témám a Deloitte könyvizsgáló cég által elkészített 2015/2016-os szezonra vonatkozó klubcsapatok jövedelmezősségét vizsgáló elemzés lesz, amiből kiderül, hogy hol helyezkedik el a Premier Leauge a világ foci térképén.

 

Azt tudjuk, hogy néhány évvel ezelőtt abszolút angol dominancia volt a nemzetközi fociban, emlékezzünk csak vissza a Chelsea - Manchester Utd BL döntőre, vagy arra, hogy hányszor volt az, hogy a legjobb 4 között kettő-három angol csapat is ott volt rendszeresen. Ez a dominancia mai napra elég szépen alábbhagyott, és most már örülnek az angol csapatok, ha az elődöntőig eljutnak. Nem is kell sokat gondolkoznia senkinek, aki ki akarja azt találni, hogy hova tevődött át a hangsúly, hiszen a Real Madrid BL duplázása, és az előző évtized Barcelona sikerei szinte minden médiumban reflektor fénybe került. Szerintem minden focit szerető embernek van olyan barátja, ismerőse, kollégája, akik a két spanyol nagy csapat szurkolójának vallja magát, és így folyamatosan lehet hallani a különböző aspektusok által történő elemzést a két csapat teljesítményéről, ha akarja az ember, ha nem. Sajnos, nem sajnos... mindneki döntse el maga, a magyar média is eléggé spanyol központú lett, ami nem meglepő a két csapat európai dominanciáját figyelembe véve.

Ehhez a dominanciához itthon hozzájárul az is, hogy az angol foci kikerült a két 'nagy' sportcsatorna műsorpalettájáról, és nagyon kevés ember számára lett elérhető az angol labdarúgás, így mit tud nézni szinte minden magyar sport rajongó... a spanyol focit, illetve a magyar focit. A magyar bajnokságot szerintem sikerült azzal teljesen súlytalanná tenni a rajongók körében, hogy hetente egy, nagyon ritán két első osztályú meccset tűztek műsorra. Ez az én saját harcom, hogy ha egy meccset mutatok egy héten, és az éppen egy nagyon küzdős, fizikai párharc, amit nehéz szépnek értékelni, akkor máris kapja a magyar foci, hogy: 'na tessék, milyen rossz meccs volt már ez is...'. Pedig higgyétek el nekem, aki életében látott már sok meccset, hogy bár minőségében nem lehet összehasonlítani egyelőre a két bajnokságot, de spanyol, olasz, angol meccsből is láttam olyat, amit megvertek színvonalában a magyar meccsek. Most lehet sokan felháborodtok, pedig higgyétek el, hogy így van. Nem azt mondom, hogy technikailag jobbak, vagy iramban erősebbek a magyar meccsek, csak egyzerűen azokon is tud történni sokminden. Kicsit elkalandoztam, térjünk vissza az eredeti témához...

Bár a nemzetközi porondon szembetűnő a spanyol dominancia 2016-ban mégis egy angol csapat vezeti a klub csapatok jövedelmezősségi listáját. Mindenki tudja, hogy az elmúlt 20-25 év legnagyobb sikereit elérő csapat Angliában a Manchester United, így nem is meglepő, hogy Angliában az egyik legerősebb anyagi bázissal rendelkező klubok egyike. Lehet most azt mondani, hogy a Chesea, és a Manchester City anyagi háttere stabilabb jelenleg, de tegyük a szívünkre a kezünket és úgy mondjuk azt, hogy ez a két csapat az olaj fontosságának emelkedéséből meggazdagodott milliárdosok nélkül is ugyan itt tartana? Igen tudom, hogy a Manchester Utd. mögött is van egy cégbirodalmat magának tudó üzleti érdekeltség, de tekintsünk el most attól, hogy mennyi pénzt pumpál bele a tulajdonos saját zsebből és fókuszáljunk csak a piaci alapon szerzett bevételekre.

Ezen bevéltek sokrétűek, és nyilván ebben is benne lehet a tulajdonosok keze, hiszen egy Interes Samsung támogatást éppen a tulajdonos hatására és kifejezett kérésére hoztak létre az elektronikai cégnél. És még sorolhatnám az ilyen, és ehhez hasonló dolgokat, de ezek a támogatások évi 20 millió eurónál nem szoktak többek lenni, és ilyen szponzorációk azért nem rugaszkodtak el annyira a többi csapat támogatásához képest, mint amennyire a tulajdonosok saját zsebes vásárlásai elkülönültek egymástól mondjuk a PL-en belül. 

Ezt a témakört is évekig tudnánk boncolgatni, és évekig tudnánk ütköztetni a különböző véleményeket, de térjünk rá a száraz, tiszta tényekre. Előre szólok, hogy a követkekző néhány ezer szó megzavarhatja ön és környezete nyugalmát, mivel annyi számadatot fog tartalmazni, ami egy erősebb emelt szintű matekórának is dicsőségére vállhat:

Kezdjük a sorrenddel, hogyan is nézett ki a jövedelmezősségi sorrend a 2015/2016-os szezonban:

Annyit elöljáróban elmondanék, hogy bár régmúltnak tűnik a 2015-ös év,de mint a világon mindenhol az üzleti évet lezáró néhány hónap szükséges, hogy el tudják készíteni a nagyobb cégek is a beszámolóikat, így ne lepődjünk meg, hogy a Deloitte is fél évvel a szezon zárás után jön ki ezzel az elemzéssel, hiszen ezeket az adatokat 2017 januárjában hozták nyilvánosságra:

Jöjjön a lista, utána az észrevételek:

1.) Manchester Utd - 689 M euró

2.) FC Barcelona - 620,2 M euró

3.) Real Madrid - 620,1 M euró

4.) Bayern München - 592 M euró

5.) Manchester City - 524,9 M euró

6.) Paris Saint-Germain - 520,9 M euró

7.) Arsenal - 468,5 M euró

8.) Cheslea - 447,4 M euró

9.) Liverpool - 403,8 M euró

10.) Juventus - 341,1 M euró

11.) Borussia Dortmund - 283,9 M euró

12.) Tottenham Hotspur - 279,7 M euró

13.) Atlético Madrid - 228,6 M euró

14.) Schalke 04 - 224,5 M euró

15.) AS Roma - 218,2 M euró

16.) AC Milan - 214,7 M euró

17.) FC Zenit Saint Petersburg - 196,5 M euró

18.) West Ham United - 192,3 M euró

19.) Internazionale - 179,2 M euró

20.) Leicester City - 172,1 M euró

Az a listából kiderül, hogy a blog nevére is kitérjünk, hogy a Newcastle nincs rajta. Most sokan lehet felnevetnek, hogy mit is gondolunk mi Newcastle szurkolók, hogyan is lehetnénk rajta ezen a listán, pedig rendszeres részvevői vagyunk a top 20-as listának, bármennyire is meglepő. Nem indulunk BL-ben, nem nyerünk címeket, de Anglia 4. legstabilabb anyagi hátterével rendelkező klubnak tartják az elemzők. Olyan csapatokat megelőzve, mint a Manchester City és Liverpool.

Azért sem szabad meglepődni, mivel a 2014/15-ös listán a Newcastle a 17. helyet foglalta el, előtte pedig a 19-et. Az egy évvel megelőző listán megelőzte az Internazionale, az Everton és a Zenit csapatát és csak kevesebb, mint 7 millió euróval maradt el az előtte lévő Atlético Madrid mögött, aki abban az évben ott volt a BL negyeddöntőben, amiért már nem kevés pénzt lehetett bezsebelni, és nem kevés új vagy régi szrukolót lehet szerezni, vagy visszaszerezni.

Tehát a Newcaslte is stabil résztvevője a listának, még akkor is ha ez furcsán hangzik egyes fociban csak felületesen járatos szurkolók számára. Azt is fogjuk majd elemezni, hogy bár 20 éve kettő csapat végez ezen a fenti listának élén, ami büzskeségre adhat okot a csapat szimpatizánsainak, de az elemzés végére azt is látni fogják, hogy minden éremnek két oldala van... mert lesz egy lista, aminek az élén is éppen ez kettő csapat van, az pedig az eladósodottsági lista. Ez nem azt jelenti, hogy nem fizetnek adót, vagy nincs pénzük kifizetni a játékosokat, csupán annyit jelent, hogy nekik a legnagyobb a kiadási oldalon szereplő egyenlegük, ami egyértelműen negatív eredményt hoz, és ez a tendencia évek, sőt évtizedek óta fennáll. 

Most megint meg fogom kapni, hogy miről beszélek, amikor a statisztikák kimutatják, hogy... Igen uraim, és kedves szimpatizánsok, a statisztika egy nagyon szép tudomány, de a Deloitte által készített pénzügyi kimutatások a tényeket közlik és nem a statisztikáknak olyan vetületét, amiből a végén egy teljesen más képet is ki lehet kiolvasni a számisztika ezen tudmányában annyira nem járatos olvasói számára. (egy példa, a kételkedők számára: egy ember Statisztika Sándor havi jövedelme itthon 25.000 forint volt tavaly, most pedig 27.500 forint lett. Ezt nézhetjük így: Statisztika Sanyi barátunk a harmadát keresi a magyar minimálbérnek, ami lehangoló, de nézhetjük úgy is, hogy 10%-al növelte a jövedelmét az előző évhez képest, ami egy olyan növekedés, amely a világ országanainak egyike sem tudott produkálni, tehát a világon a legjobban teljesítő országokat is maga mögött hagyta Sanyi... igaz, hogy mennyivel jobban hangzik szegény Sanyi helyzete?)

Mint mondtam, csak erős idegzetűeknek ajánlott a további részek olvasása, és ha már ezek a sorok is kiverték a biztosítékot az emberben, akkor tényleg nem ajánlott lefekvés előtt olvasgatni a további részeket.

A soron következő írásokban kitérünk a világ nagyobb országainak, kontinenseinek felületes elemzésére, összehasonlítva az európai top ligák és országok helyzetével, leírom, hogy a világ top 20 csapatának listája (jövedelmezősség szempontjából) hogyan szokott kinézni, szót fogunk ejteni külön-külön a csapatok helyzetéről, hogyan tudják a social mediát a saját oldalukra fordítani. De ki fogunk térni a csapatok eredményességéről a játékosaik értékeinek vetületében, és még sok-sok rengeteg féle-fajta elemzést fogunk még készíteni.

A Newcastle szurkolókhoz szólnék most külön. A csapatunk a listán a 21. helyet foglalja el 168.2 M euró bevétellel, ami azt jelenti, hogy 2,9 M euróval maradunk csak el az időszak Angol bajnokától, aki óriási média bevételeket generált azzal, hogy bajnok lett. Tehát van mire büszkék lennünk!

A következő részekben a csapatokat külön-külön fogom elemezni, nyilván a nagyobb csapatokat nagyobb részletességgel, de ha valakinek van igénye, akkor kommentbe jelezze azt, és akkor szívesen kitérek bármelyik listán szereplő csapatra.

Étvágygerjesztőnek néhány adat, amivel felkelthetem az érdeklődést a következő írások olvasására:

- A PSG csapata realizálta a legnagyobb reklám bevételeket a vizsgált időszakban, megelőzve a Manchester Utd-et. Gondoltátok volna, hogy a Barcelona és a Real Madrid nem tud annyi reklám bevételt generálni, mint egy PSG?

- Gondoltad volna, hogy az eddigi 20 évben ezt a listát 11 alkalommal zárta az élen a Real Madird, és 9 alkalommal a Manchester Utd.? Ebből ugye kiderül, hogy mivel 20 éve készül ez a statisztika, így minden alkalommal ezen két klub nevével kezdődött a lista.

- Az előző adat ismeretében, viszont meglepő lehet, hogy a Bayern München az elmúlt 20 év elemzései alapján a második legtöbb összesített árbevétellel rendelkező klub. 

Ilyen és ehhez hasonló érdekességek következnek a következő írásban...

Howay the Lads!

Ruzsinho da Costa