Mark29 Fulham Champo review

"It was a wake up call!" nyilatkozta Rafa Benitez a Fulham elleni 1:0-ra elveszített nyitómeccset követően. Bizony, ez egy ébresztő volt a srácoknak, se több, se kevesebb. Két nappal a történtek után, nevetségesnek tartom, hogy nem csak magát szurkolónak valló kommentelők, de újságírók, és szakértők véleménye is 180 fokot fordult a csapat kapcsán 90 perc lefortgása alatt. Péntek estig Benitez és a Newcastle volt a szuper esélyes. A Championship mezőnyében a legjobb keret, a legjobb edzővel. Jaj, szegény elenfelek, mit fognak kapni. A felkészülési meccsek is jól sikerültek, az igazolások is valódi erősítést jelentenek. A nap se megy le többet. Ehhez képest történt ami történt. Egy szoros vereség, és mindenki rögtön arról beszél, hogy a Newcastle lebecsülte a mezőnyt, Rafa Benítez pedig mégsem megváltó. Hajtás után ahogyan én láttam.

 

 

Fura volt megint Newcastle meccset nézni. Még furább, hogy a másodosztályban szerepelt a csapat. Ettől függetlenül egy pillanatig sem gondoltam, hogy vereséggel fogjuk kezdeni a szezont. Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy milyen meccseket játszott a csapat a múltban a Craven Cottage-en és eszembe jutott, hogy nem sok szépre emlékszem. Később pedig a Sky kommentátora megerősítette azt, amire gondoltam. 2007 decemberében - Sam Allardyce-szal a kispadon - Joey Barton büntetőjével tudtunk nyerni a Fulham otthonában, azóta viszont zsinórban ez volt a hatodik vereség.  

Ahogyan a fenti képen is látszik, az Andy Carroll felépítésű Matt Smith amint helyzetbe került, kíméletlenül befejelte a vezető gólt. A Csapattársai remekül kizárták a Newcastle védőket, Lascelles pedig nagyon elkésett. Az újdonsült csapatkapitány egyébként a meccs után el is mondta, hogy kizárólag ő a hibás, övé a felelősség. Egy bekapott gól mindig rosszkor jön, de a 45 percben gólt kapni egy olyan ellenféltől, akik addig szinte semmilyen támadójátékot sem produkáltak, az igazán bosszantó. Főleg, hogy Tunicliffe-nek volt egy látványos kezezése, amire elfelejtett tizenegyest adni a bíró.

Mark29 Fulham Champo review

A második játékrészben aztán kicsit magára talált a Newcastle, de voltak egészen jó támadásaink, de legtöbbször annál a passznál rontották el a fiúk, amivel gólhelyzetbe lehetett volna kerültni.  Illetve amikor nem, akkor meg Ritchie ellőtte a tehetetlen kapus támaszkodó lábát, vagy Aaronsnak a jobbjára jött ki a lövés, amivel nagyon sután találta el a labdát. Volt még egy kezezés a tizenhatoson belül. Ritchie erős lövését úgy blokkolta Kalas, hogy kicsit kifordulva maga elé nyújtotta a kezét. A jogos büntetőt ezúttal sem adták meg. A hosszabbításban aztán a spori előbb továbbengedett egy Fulham szabálytalanságot, mert a nálunk maradt a labda, majd amikor Janmaat már a büntetőterületen belül járt, visszafújta, és kaptunk egy szöglettel felérő szabadrúgást. A holland eléggé kiakadt, a véleménye sárga lapot ért.

Mark29 Fulham Champo review

Végül pedig a vitaindító, "egy mondatos" értékelések:

A kezdő:

Sels (-) - Nem nagyon lehet értékelni, mert nem volt igazán védenivalója. Egy-két hervatag lövést lehúzott, egy kijött róla, de nem lett baj belőle. A gólnál esélytelen volt.

Janmaat (6) - Az egyik legjobb volt, legalább is nagyon akart. Eltűnt mellőle Wijnaldum és Sissoko, így most Haydennel és Ritchievel kell összeszoknia. Még nem sikerült.

Lascelles (5) - Hiába volt magabiztos, a gól az ő sara, ahogyan el is ismerte. Igazi vezér lesz ebből a srácból a szezon végére, de ez nem az ő meccse volt.

Hanley (5) - Ő nem hibázott nagyot, csak sok kicsit. Nem tudom, hogy a frissen érkezett Clark jobb-e, mint ő, de a kisebb sérüléssel bajlódó Mbemba biztosan. Vagy csak a lámpaláz?

Dummett (4) - Még mindig nagyon lelkes, de nem lett gyorsabb gondolkodású a nyáron, még mindig nem tud beadni. (Kérdés, hogy jobb lenne-e Brendan Galloway, az Everton fiatal balbekkje, akit szóba hoztak a Newcastle-vel

Ritchie (7) - A bal oldalon kezdett, de viszonylag gyorsan cseréltek Anitaval. Nálam a mezőny embere volt. Hajtott, ment előre, ha kellett lőtt, ha kellett beadott. A két legnagyobb helyzet az ő nevéhez fűződött, kár hogy a második bombájának a blokkolása nem ért tizenegyes.

Mark29 Fulham Champo review

Hayden (3) - Látszik hogy ügyes gyerek, de nem csoda, hogy Wenger elengedte a kezét. Annak ellenére, hogy az előszezon összes meccsén játszott, és a tavalyi szezont a Hull Cityvel végig a Champoban töltötte, mégis lámpalázasnak tűnt. Az indításai meglepően nagy arányban nem mentek csapattárshoz, és 3-4 alkalomra is emlékszem, amikor alig tudott átvenni egy komoylabb passzt. Remélem, hogy sokkal jobb lesz a következő meccsen.

Colback (4) - Hatalmas alibi volt, amit játszott. Szinte a pályán sem volt. 

Anita (6) - A jobbak közé tartozott, látszott rajta, hogy élvezi Benitez bizalmát. A szezon egyik alapembere lehet, csak nem szélsőként, ahol az első 60 percet lejátszotta.

Ayozé (3) - Egyszerűen katasztrófális volt. A szabadrúgásai erőtlenek voltak, a cselei kiszámíthatóak, és eleve jellemző jelenet volt, ahogyan átvett egy labdát jobbal, de a baljára pattintotta és kirúgás lett belőle. Kísérteties a hasonlóság a 2 évvel ezelőtti Ayozéhez, aki az első meccsein nagyon harmatos volt, de pont mielőtt Prdew kölcsönadta volna, elkezdett gólokat termelni. Most az előszezonban ment nek, remélhetőleg a tétmeccseken is magára talál.

Gayle (3) -  Öcsi, megkaptad a kilences mezt, most már bizonyítsd be, hogy méltó vagy rá! Eddig ez nem sikerült. Nagyon nem.

Cserék: 

Aarons (3) - Colback helyére jött, fél óra játéklehetőséget kapott és egy ziccert kihagyott, méghozzá csúnyán. A mai világban már a gyengébbik lábbal is illik eltalálni a kaput, ha 11 méterre vagyunk tőle. Rolando is nagyon rossz napot fogott ki.

Armstrong (4) - Bő húsz percet játszott és bár nem sokat csinált egy gyenge lövésen kívül, de jobban meg tudta tartani a labdákat mint az az Ayozé, akinek a helyére beállt. Neki most kell bizonyítania, mert ha Mitrovic eltiltása lejár, és/vagy jön még egy csatár, akkor mehet kölcsönbe. Hacsak nem villog ezen a négy mérkőzésen. Egy lehetőséget elpackázott.

Shelvey (5) -  Voldemort a 77. percben jött be Hayden helyett. Addigra Fulham csak a kontrákkal meg az időhúzással volt elfoglalva, és kellett valaki, aki próbálja ésszel megoldani. Lövéshez nem jutott, egy-két élményszámba menő keresztlandája azért volt. Nagy király lehetne a Championshipben, remélhetőleg Rafa talál neki helyet a csapatban.

Mark29 Fulham Champo review

Rafa Benítez (4) -  Közepes alá Főúr! Rafa két gyors eberrel akarta elöl megbolondítani a Fulham védelmét, de kaptak 2-3 pofont és mind a gyorsaságuk, mind az önbizalmuk a béka feneke alá süllyedt. Középen pedig Hayden és Colback párosa nem muzsikált jól. Amikor megtörtént a Colback-Aarons csere, és Anita került középre, jobb lett a játék, a Shelvey-Anita kettőssel meg pláne. Értem, hogy még nem állt rendelkezésre mindenki, de az öt újoncból csak Ritchie bizonyította, hogy van benne fantázia.

Egyébként meg az én olvasatomban annyi történt, hogy eltervezett valamit, ami nem jött be. Volt két komoly helyzet, és két tiszta 11-es szituáció, míg a Fulham részéről az az egy gól és még maximum 2 veszélyes kontra, igazán komoly Sels védenivaló nélkül. Ha 3:1 az eredmény ide, akkor sem szólhatott volna senki, semmit.

A Fulhamet pedig megilleti a dícséret. Az első félidőben csak úgy voltak, de az egyetlen lehetőségre kíméletlenül lecsaptak. A második játékrészben pedig profin lehozták a meccset. Kontrázgattak, időt húztak. Kitartottak fegyelmezetten a haditerv mellett és a szerencse, meg a spori velük volt. 

Íme a videó. A gyanús esetek 00:35-nél, és 03:29-nél.

Nagyon kellene Mbemba, illetve Diamé és az is, hogy lejárjon Mitrovic eltiltása. Apropó Mitrovic. A Newcastle elleni ostoba médiahadjárat legújabb gyöngyszeme az "pletyka" hogy Rafa el akarja adni a szerb támadót, akit a tavalyi 4 sárga és 2 piros lapja miatt "megbízhatatlannak" tart. Kb. úgy jött ez a cikk a Mirror-tól a mérkőzés másnapján, mintha Mitro tehetne a vereségről. Benítez tehát csatárt akar, és  Luc Castaginos neve merült fel. A 23 éves srác a fexenoordban jó volt, az Interben semmi. A Twentében eddigi legjobb formáját hozta, de az Eintracht Frankfurtban már nem annyira megy neki. Ismerjük ugye, ezeket a csak hollandiában menő csatárokat... A sztori legviccesebb része, hogy a mikor a newcastle-i Chronicle lehozta, hogy a klubnek esze ágában sincs megválni Mitrovictól, akkor azonnal felreppent a hír, hogy Riviéré az, akit három klub is keres. 

Moussa Sissoko közben egyre közelebb ahhoz, hogy hivatalosan, a szövetségtől kérje, hogy eligazolhasson. A közösségi oldalakon folyamatosan a távozásáról hadovál, miközben Benítez egyértelműen lenyilatkozta, hogy mi kell a távozásához. Egy komoly ajánlat, ami pedig eddig még nem érkezett.

Az biztos, hogy szeptemberig lesz mozgás, mindenesetre most azzal kell foglalkozni, hogy szombaton, hazai oályán a Huddersfield ellen 3 pontot gyűjtsenek a srácok. Pénteken 7 ezer geordie szomorúan távozott a Craven Cottage-ről. Nehogy már szombaton 52 ezernek is csalódást okozzanak!

Hajrá Newcastle!

Mark29