Mark29 átigazolások newcastle

Vagy mégsem? Ezt mindenki döntse el maga, viszont az biztos, hogy több mint hét év szolgálat után (három évvel a szerződésének lejárta előtt) távozik a klubtól Graham Carr chief scout, azaz a játékosmegfigyelők főnöke. A korábban a Tottenhamnél, és a Manchester City-nél és hasonló posztot betöltő egykori középpályás a Newcastleben eltöltött évek alatt sokszor nyúlt bele a tutiba, viszont néha nagyon melléfogott. Azok után , hogy Steve McCaren idején a head coach-csal egyenrangú vezetőnek számított, a Rafa Benítez érában már kisebb hatalom jutott neki. Emellett ősszel 73 éves lesz, azaz kijár a pihenés, vagy legalább is egy kicsivel nyugisabb meló. Hajtás után végigszaladunk az elmúlt hét év piszkos tizenkettőjén, azaz a Carr éra 12 legrosszabb igazolásán, de megemlítjük a legjobbakat is. Köszi mindent, Graham bá!  

 

Floppok, azaz azok, akik hatalmas mellényúlások voltak. Nem rangsorolva, hanem időrenbe haladunk, 2010-nyarától amikor Carr működése ténylegesen megmutatkozott. Hiába érkezett ugyanis februárban, a tavasszal működésbe lépő megfigyelő hálózata nyáron hozta az első igazolásokat. A Premier Leaguebe frissen visszajutott Newcastle-re ráfért az erősítés, de ebben nincs újdonság, egy csapatra mindig ráfér.

Mark29 átigazolások newcastle

Dan Gosling

Az akkor 20 éves középpályás ingyen érkezett az Evertontól. Fiatal kora ellenére, már túl volt egy komoly trédsérülésen. A liverpool-i csapat ennek ellenére hosszabbított volna vele, de nem tudtak megegyezni a bérezésben, így szabadon igazolhatóvá vált. Az első idényében öszsesen egy mérkőzést játszott, mert egyrészt nem nagyon fért be a középpálya közepére Tioté és Cabaye miatt, másrészt 2011 év elején ismét műteni kellett a térdét. Négy szezon alatt összesen 24 mérkőzést játszott Newcastle-ben (illetve 14 alkalommal kölcsönjátékoskén a Blackpool színeiben is pályára lépett), mielőtt a szerződése lejártával a Bournemouth-hoz igazolt 2014-ben. Ingyen jött, ingyen ment, sokat vártunk tőle, de középszer lett, már amikor egyáltalán játékra alkalmas volt.

Mark29 átigazolások newcastle

Sol Campbell

Több mint 600 tétmérkőzéssel a lábában, 36 évesen érkezett 2010 nyarán a Tottenham-et és az Arsenalt is megjáró, de a Portsmouth színeiben is sokat szereplő veterán középhátvéd. Ahogyan Gosling, úgy ő is ingyen érkezett. A rutinjára nagy szükség lett volna, viszont inkább az edzéseken adhatta át a tapasztalatait. Összesen hét bajnokin és egy ligakupa meccsen szerepelt, és a szezon végén visszavonult. A Newcastlebe igazolásában nagy szerepet játszhatott az is, hogy akkoriban házasodott össze Fiona Barratt-el, aki a Barratt Homes nevezetű észak-kelet angliai ingatlan birodalom egyik örököse. 

Mark29 átigazolások newcastle

Stephen Ireland

A Manchester City saját nevelésű játékosa 2011-ben már fél éve az Aston Villaban próbálta feléleszteni a sérülésekkel teletűzdelt karrierjét. Annyira nem hihettek benne Birminghamben, mert kölcsönadták a Newcastlebe, méghozzá vételi opcióval. A Newcastle-nél eltöltött fél éve alatt viszont összesen két mérkőzésen szerepelt, természetesen egy újabb sérülés miatt. A City-ben 2007-2008 környékén az egyik legjobb fiatal volt, ehhez képest semmi nem lett belőle. Jelenleg a Stoke játékosa, de csak a fizetési keretet dézsmálja.

Mark29 átigazolások newcastle

Mapou Yanga-Mbiwa

Egészen 2013 januáig ugrunk, hogy bemutassunk egy flopot, aki talán nem is Graham Carr "sara". A hibás sokkal inkább Alan Pardew, aki úgy gondolta, hogy egy középső védő jobban teljesít védekező középpályásként, esetleg a védelem szélén. A Montpellier-től 8.5 millió fontért érkező Yanga-Mbiwa másfél szezon alatt 46 tétmeccsen szerepelt, melőtt kölcsönbe az AS Roma játékosa lett, 5.5 millió fontos vételi opcióval. Az olaszok megvették, majd egy év múlva 8 + 2 millió euróért eladták a Lyonnak.   

Mark29 átigazolások newcastle

Luuk De Jong

De Jong tesók, első rész. A PSV jelenlegi csapatkapitánya az Eredivise specialistája. A Twente színeiben 123 meccsen 59 gólt szerzett, ami elég jó ajánlólevél volt ahhoz, hogy a Borussia Mönchengladbach 12.6 millió fontért megvegye. Igazság szerint Luuk inkább az ő flopjuk, mint a miénk. Másfél szezon alatt 45 tétmeccsen mindössze 8 gólt szerzett, ezért vételi opcióval kölcsönadták Newcastlebe 2014 januárjában. Tavasszal 12 mérkőzésen kapott lehetőséget Alan Pardew-tól, ezeken pedig képtelen volt betalálni. A Gladbach szabadulni akart tőle, de a Newcastlenek nem kellett, így aztán a lehető legésszerűbb dolgot tette: hazatért. A PSV-ben 126 mérkőzésen 67 gólnál jár. Hiába, na! Neki sok volt a #besztlíg. 

Mark29 átigazolások newcastle

Siem De Jong

A 300. profi mérkőzése előtt álló támadó pont elkerülte az öccsét Newcastleben. Az Ajax csapatkapitányaként érkezett 2014 nyarán, körülbelül 6 millió fontért. Az ő játékán azonnal láttuk, hogy pengés, technikás, gólerős támadó középpályás. Amsterdamban 244 mérkőzésen 78 gólt szerzett. Viszont üvegből van. Annyi sérülést szedett már össze, amire még Steven Taylor is csettintene. A fő specialitása szegénynek, az edzésen történő meg- és rásérülés. Olyan is volt vele, hogy légmellet kapott, szóval tényleg nagyon peches két éven volt túl, mielőtt Rafa Benítez tavaly kölcsönadta a PSV-nek. Vételi opció nem szerepelt az üzletben, szóval Rafa visszavárta, de az teljesen egyértelmű volt, hogy a Champo küzdelmes meccsei miatt nagyon gyorsan megint a rehabon találná magát. Eindhovenben 23 meccsen 6 gólt szerzett, a magabiztossága visszatért, egy utolsó esélyt szeretne, hogy Newcastle mezben is megmutathassa, hogy mit tud. 

Mark29 átigazolások newcastle

Remy Cabella

2014 nyarán 8 millió fontért érkezett a Montpellier-től ez a vidám sárc, a sok kis tetkójával, meg egy tubus zselével a fején. a benutatkozó meccsén olyan trükköket láthattunk tőle, hogy leesett az állunk. Itt az új Ben Arfa! Ilyen, és ehhez hasonló reakciók jöttek, és nem is érdemtelenül. Azonban a Pardew-Carver páros man managemantje elérte, hogy a szezon felére szinte minden önbizalmát elveszítette. A gólok előtti utolsó passzok, cselek mestere lehetett volna, ehelyett kimondottan nagy alibizővé vált. 34 meccset játszott a szezonban, egyetlen gólt szerzett, és kb. meg sem várta Steve McClarent, már menekült is Marseillebe. Kölcsönbe, vételi opcióval, amivel éltek is a franciák. A hatéves brit kalandból egy lett, és az sem a szép emlékek közé kerül.   

Mark29 átigazolások newcastle

Emmanuel Riviére

Még mindig 2014 nyaránál tartunk. Alan Pardew utolsó nagy bevásárlása volt ez, Carr pedig hajtotta fel a megújuláshoz szükséges alapanyagot. Ilyen volt (lett volna) a 24 éves Riviére is, aki 6 millió font körüli összegért érkezett az AS Monaco csapatától. az első meccsén ő is kellemes benyomást tett a szurkolókra. Egy jó kis erőcsatárnak tűnt, aki nem ijedt meg a PL védőitől sem. A gond azzal volt, hogy semmi nem jött össze neki. Hogy azért mert ügyetlen volt, vagy azért, mert peches, az végül is mindegy. Az első szezonjában 23 meccsen egyetlen gólt tudott szerezni (azt is az utolsó fordulók egyikében, egy vesztes meccsen, az addigra már biztos kieső QPR ellen), a másodikban pedig csak három alkalommal lépett pályára. Benítez kölcsönadta az Osasunának, de ott sem ment neki a játék, ezért a spanyolok nem élnek a vételi jogukkal. Visszatér ugyan Newcastlebe, de nem nagy kockázat kijelenteni, hogy már most nyáron hazamegy Franciaországba.  

Mark29 átigazolások newcastle

Facundo Ferreyra

Sportszakmai szempontból az egyik legnagyobb talány ez a transzfer volt. 2014 augusztusában érkezett Ferreyra a Sahtar Donetsk csapatától egy évre kölcsönbe. Akkoriban az ukrán-orosz konfliktus miatt sok Ukrajnában játszó légiós próbált valamilyen úton-módon lelépni a klubjából. Valószínűleg itt is erről lehetett szó. Facundo fiú Newcastle mezben játszott perceinek száma ugyanis zéró, nuku, nyista, nulla. A reserve csapatban elfocizgatott, majd szépen vissza is tért Ukrajnába. Valakinek biztos volt haszna ezen a transzferen, de mi, a szurkolók ebből nem profitálhattunk.

Mark29 átigazolások newcastle

Florian Thauvin

Az utolsó három floppunk a rövid, de annál gyászosabb McClaren korszakhoz köthető. A rendkívül tehetséges, és a hírek szerint ugyanennyire kezelhetetlen Florian Thauvin 2015 nyarán igazolt a csapatba. Az ára 15 millió font volt, de az üzlet része volt az is, hogy az Olympique Marseille megkapja még kölcsönbe Remy Cabella-t is, vételi opcióval. Első szereplésén, a Manchester United elleni 0:0-ás meccsen majdnem győztes gólt szerzett. A Ligakupában pedig egy 4:1-es győzelem során három gólpasszt és egy gólt jegyzett. A folytatás azonban borzalmas volt. Thauvin lassúnak, bizonytalannak, de főleg kedvetlennek bizonyult, így aztán a téli átigazolási időszakban kölcsönbe vissza is tért a Marseillebe. Nyáron kb. annyira beszélhetett Benítezzel amíg megegyeztek, hogy a Champo nem neki való így aztán ismét visszatérhetett az OM-hez. Ezúttal viszont vételi opcióval, amivel pár hete éltek is a franciák. 15 misiért jött, kb. 9.8 misiért ment, és közben semmit nem csinált. Totális bukó.

Mark29 átigazolások newcastle

Henri Saivet

A Bordeaux nevelése 2016 januárjában érkezett 5 millió fontért. Sem McClaren, sem pedig Benítez nem számolt a francia támadó középpályással, így aztán összesen négy mérkőzéssel a lábában zárta a tavaszt. Kölcsönbe került a St. Etienne-hez, ahol 35 meccsen játszott az elmúlt szezonban. A szerződésében volt vételi opció, de a zöld-fehérek nem kívántak élni vele. Visszatért Newcastlebe, de nem valószínű, hogy szeptemberben még a klubnál lesz.

Mark29 átigazolások newcastle

Seydou Doumbia

Utoljára egy jó nagy csalódás maradt. Aki az elmúlt években játszott az aktuális FIFA játékkal, az "tudja", hogy az elefántcsontparti csatár zseniális játékos. A való életben sajnos kicsit más a helyzet. Az tény, hogy Doumbia a Young Boys (78 meccs / 57 gól) és a CSZKA Moszkva (129/84) színeiben nagyon hasított, de utána az AS Roma játékosa lett, és behúzta a kéziféket. Előbb megint Moszkvába került kölcsönbe, majd 2016 tavaszán a Newcastle játékosa lett. Összesen 3 mérkőzésen szerepelt tavasszal, gólt pedig nem tudott lőni. Elvileg a bajnokság végén lett volna vételi opció, de a kiesés ezt semmissé tette, így aztán amikor biztossá vált a másodosztályban való részvétel, Benítez már nem számolt vel. Pedig akkor lehetett volna akár 5-6 meccse is Newcastle mezben. Az előző szezonban aztán visszatért svájcba, ahol a Basel színeiben 33 tétmeccsen 21 gólt termelt.  

Mark29 átigazolások newcastle

Ezek voltak Graham Carrnak és játékosmegfigyelő csapatának talán a legnagyobb tévedései, de igazságtalan lenne, ha nem említenénk meg az úgynevezett telitalálatokat is, akik szállították a gólokat, eredményeket, egyszóval a sikereket is a klubnak. Íme a hét évnyi (felnőtt) igazolás, vastaggal pedig azok, akik szerintünk a legjobb bizniszek voltak.

2010:

  • James Perch
  • Dan Gosling
  • Sol Campbell
  • Cheick Tioté
  • Hatem Ben Arfa

2011:

  • Stepen Ireland
  • Shefki Kuqi
  • Yohan Cabaye
  • Demba Ba
  • Sylvian Marveaux
  • Mehdi Abeid
  • Gabriel Obertan
  • Davide Santon
  • Rob Elliott

2012:

  • Papiss Demba Cissé
  • Romain Amalfitano
  • Gäel Bigirimana
  • Curtis Good
  • Vuron Anita

2013:

  • Mathieu Debuchy
  • Mapou Yanga-Mbiwa
  • Yoan Gouffran
  • Massadio Haidara
  • Moussa Sissoko
  • Loic Rémy

2014:

  • Luuk De Jong
  • Ayozé Pérez
  • Jack Colback
  • Siem De Jong
  • Remy Cabella
  • Emmanuel Riviére
  • Daryl Janmaat
  • Facundo Ferreyra
  • Karl Darlow
  • Jamaal Lascelles

2015:

  • Georginio Wijnaldum
  • Aleksandar Mitrovic
  • Chancel Mbemba
  • Florian Thauvin

2016:

  • Henri Saivet
  • Jonjo Shelvey
  • Seydou Doumbia
  • Andros Townsend
  • Matz Sels
  • Dwight Gayle
  • Matt Ritchie
  • Jesus Gámez
  • Isaac Hayden
  • Grant Hanley
  • Cirian Clark
  • Mohamed Diamé
  • DeAndre Yedlin
  • Daryl Murphy
  • Achraf Lazaar
  • Christian Atsu

A brit sajtó szerint ez a lépés - mármint Carr távozása - hatalmas győzelem Rafa Beníteznek, aki mostantól 100 %-ban kontrollálni tudja az átigazolási műveleteket. Lehet, hogy ez tényleg jót tesz a keretnek, de ettől még azzal zárjuk a posztot, amivel kezdük. 

Köszönjük a munkát Graham Carr, jó pihenést kívánunk!

Hajrá Newcastle!

Mark29